"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Ціни на зріджений газ зростуть – експерт

Середа, 24 березня 2021, 15:35
 

Підвищення премії на зріджений газ "Роснефти" на 15 доларів за тонну підніме ціни інших джерел постачання українського ринку.

Про це заявив аналітик Консалтингової групи "А-95" Артем Куюн, передає enkorr.

За його словами, через надмірну залежність від імпорту та відсутність можливостей масштабної диверсифікації поставок ЗВГ українські трейдери будуть готові на підвищення цін на газ "Роснефти".

"З реальних можливостей - тільки морські поставки, вони з ростом ціни стануть ще вигідніше. Але сьогоднішня стеля українських перевалок - 15-16 тис на місяць (це 10 тис верху поточного рівня)", - пояснив Куюн.

Реклама:

Він зазначає, що подорожчання ресурсу "Роснефти" щодо інших джерел буде тимчасовим, і контракти інших постачальників незабаром теж виростуть в ціні.

Експерт додав, що підвищення премій не пов'язане зі зміною постачальника, а викликано великим попитом і високою ціною ЗВГ на внутрішньому російському ринку.

Нагадаємо:

З квітня компанія Proton Energy Group S.A., до якої входить пов’язана з Віктором Медведчуком мережа Glusco, зупинить поставки продукції на український ринок – один з найбільших партнерів компанії, Wexler, вже заявив про зупинку постачання російського дизпалива.

У Міністерстві економіки відбулася нарада з представниками паливного ринку, на якому сторони запевнили, що ризик дефіциту наразі відсутній, а колишні поставки від Proton Energy будуть заміщені альтернативними джерелами.

Міжнародний трейдер Coral Energy замінить Proton Energy Group S.A. у ланцюжку поставок НК "Роснефть" в Україну.

Повідомлялось, що премія на зріджений газ виросте суттєво - на 15 дол, до 31 дол/т.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: