"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

IFC може інвестувати в Україну близько 3 мільярдів – але за певних умов

Вівторок, 23 березня 2021, 12:50
 

Міжнародна фінансова корпорація (IFC), що входить до групи Світового банку, планує інвестувати в економіку України близько 3 мільярдів доларів до 2024 року, проте це можливо лише за умови повної реалізації земельної реформи.

Про це голова регіонального представництва Корпорації в Україні Джейсон Пелмар розповів в інтерв’ю НВ.

Він заявив, що у "IFC дуже великі амбіції щодо України" та що вже бачить кроки виходу з економічної кризи. За словами Пелмара, за умови стабільних макропоказників та впровадження реформ Корпорацію зможе інвестувати в економіку країни близько 3 мільярдів доларів до 2024 року.

Очільник IFC в Україні пояснив, що такий прогноз базується на умові повної реалізації земельної реформи. "Нині юридичні особи не можуть купувати земельні ділянки, а іноземці не є учасниками ринку землі. В таких умовах мови про нові іноземні інвестиції в цьому секторі бути не може", – пояснив він. 

Реклама:

Ці фактори, продовжує він, обмежують можливість мобілізації великомасштабних інвестицій у сільське господарство. Наприклад, "ніхто не буде інвестувати в іригацію на ділянці землі, у якої немає власника. І в цьому випадку потрібно володіти великою кількістю землі, можливо, більше, ніж десять тисяч гектарів".

Проте наразі діє обмеження на кількість землі, яка може бути продана, і обмеження на участь іноземців на ринку – це все впливає на економічні вигоди відкритого ринку землі. 

"Реформи проводять для того, щоб отримати певний ефект — інвестиції в агросектор України, а також підтримку малих і середніх фермерів, які зможуть правильно монетизувати свою землю і отримати велику цінність", – висловився Пелмар. Цей ефект, вважає він, буде досягнутий завдяки прозорості та ефективності процесу земельної реформи, зокрема наявності чинного земельного кадастру і додаткових підзаконних актів.

Нагадаємо:

У Міністерстві економіки вважають, що цьогоріч інвестиції вийдуть на докризовий рівень і сягнуть 5 мільярдів доларів завдяки концесії, підтримці великих інвестпроєктів та індустріальним паркам.

Верховна Рада 16 березня розпочала розгляд законопроєкту № 2194 щодо дерегуляції земельних відносин у другому читанні, проте за 3 години розглянула лише 160 правок – усього їх зареєстровано понад 3 тисячі.

До порядку денного засідань Верховної Ради 15-19 березня внесено законопроєкти щодо земельних аукціонів та передачі землі "на місця", вони є ключовими для проведення земельної реформи.

Комітет з питань аграрної та земельної політики 5 лютого рекомендував Верховній Раді ухвалити законопроєкти щодо передачі землі "на місця" та електронні аукціони.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: