У Мінекономіки розповіли, як хочуть отримати 5 мільярдів інвестицій цьогоріч

Четвер, 18 березня 2021, 14:58

У Міністерстві економіки вважають, що цьогоріч інвестиції вийдуть на докризовий рівень і сягнуть 5 мільярдів доларів завдяки концесії, підтримці великих інвестпроєктів та індустріальним паркам.

Про це розповіла заступниця міністра розвитку економіки Ірина Новікова під час форуму "Україна 30".

За її словами, для досягнення позначки у 5 мільярдів доларів у Мінекономіки є низка інструментів. Першим посадовиця назвала державно-приватне партнерство та концесію: минулоріч було підписано договорів на 3,7 млрд доларів у морських портах, виконання яких розпочнеться цього року.

Зокрема, розпочинаються нові проєкти у морпортах: "Порт "Чорноморськ", Чорноморська паромна переправа, перший термінал та контейнерний термінал у порту, 7 залізничних станцій, що готують Укрзалізниця", – розповіла Новікова.

Реклама:

Вона зазначила, що 17 березня отримала лист від Міжнародної фінансової корпорації (IFC) що "вони будуть братися за проєкт Львівської обласної лікарні у м. Львові – фактично перший великий проєкт у сфері охорони здоров’я".

Новікова підкреслила важливість нещодавно прийнятого закону щодо державної підтримки інвестпроєктів зі значними інвестиціями, до якого Мінекономіки розпочало готувати підзаконні нормативно-правові акти. За словами представниці відомства, є великий попит на використання цього законопроєкту у вигляді десятків листів від українських та іноземних інвесторів. Зокрема, "є навіть 2 потенціальні проєкти, які порядка мільярда доларів".

Зі слів заступниці міністра, нормативну базу відомство планує завершити у червні-липні цьогоріч.

Крім того, на приплив інвестиціій впливатимуть центри креативної економіки та розбудова індустріальних парків, "коли ми пропонуємо готову земельну ділянку зі всіма комунікаціями і поєднуємо з законом про підтримку проєктів зі значними інвестиціями, ми вже економимо час і кошти для інвесторів", – пояснила вона. "І тим самим стимулюємо якнайшвидше залучення інвестицій і побудову нових об'єктів в Україні".

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!