Суд остаточно підтвердив законність виведення "Грін Банку" Клименка – НБУ

П'ятниця, 12 березня 2021, 10:56
 

Верховний Суд остаточно відмовив у задоволенні касаційної скарги акціонерів "Грін Банку" щодо визнання ліквідації банку протиправною.

Про це повідомляє пресслужба НБУ.

Касаційний адміністративний суд у складі Верховного Суду 26 лютого 2021 року відмовив акціонерам банку у касаційній скарзі щодо скасування постанови НБУ з відкликання банківської ліцензії та ліквідації зазначеного банку. Також суд відмовив у вимозі зобов’язати Національний банк повернути банківську ліцензію ПАТ "Грін Банк", зазначили у регуляторі.

Позивачами у справі були міноритарні акціонери банку – ТОВ "Марго Груп" та ТОВ "Максімус і КО", які володіють по 9,9152 % акцій банку. 

Реклама:

"Підставами для відмови у задоволенні касаційної скарги акціонерів суд зазначив недоведеність позивачами їх права звернення до суду із таким позовом в інтересах банку, адже вони не були контролюючими акціонерами та не входили до керівних структур банку", – пояснили у Нацбанку.

Ці умови є обов’язковими для звернення до суду із таким позовом в інтересах банку згідно висновків Великої Палати Верховного Суду та практики Європейського суду з прав людини. Відтак, суд змінив постанову Київського апеляційного адмінсуду від 17 травня 2016 року в цій справі в частині мотивів відмови у задоволенні позовних вимог ТОВ "Марго Груп" та ТОВ "Максімус і КО".

"Постанова Верховного Суду є остаточною у вказаній судовій справі та оскарженню не підлягає", – зазначили у НБУ.

Нагадаємо:

Рішення про виведення з ринку неплатоспроможного ПАТ "Грін Банк" Національний банк України та Фонд гарантування вкладів фізичних осіб прийняли правомірно, встановили у Київському апеляційному адмінсуді.

Рішення Національний банк прийняв у січні 2015 року. Основною підставою був факт здійснення банком ризикової діяльності, що загрожувало інтересам вкладників та кредиторів банку, та неодноразове порушення законодавства з питань фінансового моніторингу.

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб розпочав ліквідацію "Грін Банку" і рекомендує Нацбанку також ліквідувати "Експобанк".

У липні 2014 року Генпрокуратура повідомила, що "Грін банк" був підконтрольний  колишньому Міністру доходів і зборів Олександру Клименку. 

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: