Генпрокуратура виплатила 14 мільйонів збанкрутілому банку Клименка

Субота, 6 лютого 2016, 14:46

Як свідчать дані порталу публічних фінансів E-data, 29 грудня Генпрокуратура заплатила майже 13,92 млн гривень "Грін банку" згідно постанови свого старшого слідчого Дмитра Лодочникова.

Про це пишуть "Наші гроші".

В ухвалі Печерського райсуду Києва повідомляється, що Генпрокуратура розслідує кримінальне провадження за фактом зловживання владою та службовим становищем колишнім міністром доходів і зборів України та іншими службовими особами Міністерства, а також ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах.

При цьому слідство вважає, що "Грін Банк" "використовувався для конвертації безготівкових коштів "програмних" підприємств в готівку".

Реклама:

У липні 2014 року під час обшуку у приміщенні "Грін Банку" було вилучено грошові кошти у сумі 14,784 млн гривень та 148,755 тисяч доларів, а також 750 тисяч гривень в аналогічних банківських упаковках банку "Експрес-Банк", які не були обліковані по касі "Грін Банку". Документи, які б підтверджували походження коштів, були відсутні.

Можливо, саме ці кошти Генпрокуратура повернула "Грін банку" напередодні нового року. Однак у реєстрі судових рішень відсутня ухвала, якою б дозволялось перерахування.

Ніяких додаткових підстав для перерахування коштів у відкритий доступ Генпрокуратура не виклала.

Згідно з інформацією Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, у "Грін банк" ще з 25 вересня 2014 року введено тимчасову адміністрацію. Зараз банк знаходиться у стадії припинення.

У липні 2014 року Генпрокуратура повідомила, що "Грін банк" був підконтрольний  колишньому Міністру доходів і зборів Олександру Клименку. "Грін банк" подавав позов до суду про спростування цієї інформації до агентства "Інтерфакс-Україна", що її поширило, але програв справу.

Слідчий Генпрокуратури Дмитро Лодочников, який підписав постанову про перерахування коштів, вже був фігурантом журналістського розслідування "Радіо Свобода". Його тоді викрили у володінні позашляховиком Toyota Land Cruiser Prado вартістю понад 35 тисяч доларів.

Хоча у декларації про доходи за 2013 рік, яку Лодочников подав у рамках процедури люстрації, він задекларував зарплату 125 тисяч гривень, шість соток землі та авто "Ніссан жук" 2012 року випуску.

А його дружина Юлія Луньова тоді заробила 109 тисяч гривень та мала "Ніссан X-trail" 2008 року випуску.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: