"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Акції техкомпаній масово падають - що спричинило

П'ятниця, 26 лютого 2021, 10:58
 

Найбільші ринкові індекси S&P 500, Nasdaq Composite та Dow Jones впали на тлі підвищення дохідності облігацій Казначейства США - акції Tesla, Apple, Alphabet, Facebook за день впали до 8%.

Про це повідомляє CNBC, дані Markets Insider.

Коливання на ринку спричинило підвищення дохідності облігацій Казначейства США строком на 10 років. 25 лютого середньозважена ставка встановилась на рівні 1,6%, після чого зменшилась до 1,5%. Це - найвищі ставки з лютого минулоріч.

Дохідність американських цінних паперів слугує також ринковим орієнтиром для іпотечних ставок та автокредитів, що й сколихнуло біржі.

Реклама:

Так, Dow Jones Industrial Average впав на 559 пунктів, або на 1,8%, після досягнення рекордно високих рівнів. S&P 500 втратив 96 пунктів, або 2,5% - найгірший показник з 27 січня. 

Індекс Nasdaq Composite, що об’єднує найбільших ІТ гігантів, впав на 478 пунктів (-3,5%) і зазнав найбільшого падіння з 28 жовтня.

 
Nasdaq Composite
MArkets insider

Причини більшого, ніж на інших біржах, падіння Nasdaq Composite полягає у спеціалізації на технологіях. Як зазначають у CNBC, інвестори, які тримали увагу на техсекторі під час пандемії, зараз змінили пріоритети. Кошти спрямовуються у сектори, що найбільше виграють від поширення вакцин та повернення до регулярних тенденцій у подорожах та харчуванні. Наприклад, енергетика на ринках США зросла на 6,8%.

Саме тому акції великих техкомпаній, таких як Apple, Alphabet, Facebook і Tesla, що увійшли у 2021 рік зі стабільним зростанням, почали падати. Найбільше постраждала Tesla, що за день торгів 25 лютого втратила 8%.

Alphabet на закритті впала на 3,2%, Facebook - на 3,6%, Apple - на 3,5%. Остання за місяць вже втратила 15% вартості акцій.  

Найбільше з цих компаній страждає Tesla, чиї акції стабільно падають протягом останніх тижнів. На закритті 25 лютого виробник втратив 8% та опустився до 682 долари. За місяць акції компанії втратили вже 22%. 

 
Акції Tesla на закритті торгів 25 лютого
MArkets insider

Після того, як засновник Tesla Ілон Маск інвестував у біткоїн, акції компанії потрапили під вплив котирувань криптовалюти, яка після чергового рекорду у понад 58 тисяч доларів "сповзла" до 45 тисяч 26 лютого.

Нагадаємо:

У січні індекс The Nasdaq Composite, що включає майже усі представлені на технологічній біржі компанії, сягнув рекордного показника у 13 342.548 пункта.

Акції Tesla у понеділок знизились на 8,6% - унаслідок цього статки Ілона Маска скоротились на 15,2 млрд доларів і він опустився на друге місце у рейтингу найбагатших людей світу Bloomberg Billionaires Index.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: