До кінця року понад половина енергоблоків "Енергоатома" працюватиме на паливі зі США

Понеділок, 15 лютого 2021, 17:58
 

До кінця 2021 року енергоблоки на Рівненській АЕС почнуть працювати на паливі американської компанії Westinghouse, таким чином з 15 енергоблоків "Енергоатома" 8 працюватимуть на американському паливі.

Про це т.в.о. директора "Енергоатома" Петро Котім розповів на форумі "Україна 30".

Він зазначив, що у "Енергоатома" є 15 енергоблоків, з яких 2 (на Рівненській АЕС) мають реактори потужність 440 МВт, 13 - потужністю 1000 МВт. Серед цих 13, 7 енергоблоків наразі працюють на російському паливі, ще 6 завантажують паливом Westinghouse.

"Цього року у нас є план додати 1 енергоблок, це Рівненський енергоблок, буде доданий до палива Westinghouse. Таким чином у нас буде наступного року 7 енергоблоків завантажуватися паливом Westinghouse, 6 - російським", - пояснив Котін.

Реклама:

Він нагадав, що "Енергоатом" минулоріч підписав договір з американською компанією щодо поставок палива на енергоблоки Рівненської АЕС. За словами очільника "Енергоатома", наразі завершуються роботи з сертифікації постачання палива на один з "малих реакторів" потужністю 440 МВт. "Тобто, це буде восьмий вже енергоблок, який буде завантажуватися паливом Westinghouse", - підсумував Котін.

Водночас він зазначив, що в Україні діє програма диверсифікації, згідно якої частка одного постачальника палива у загальній структурі не може перевищувати 70%.

Нагадаємо:

Westinghouse Electric Company та НАЕК "Енергоатом" у середу підписали контракт щодо постачання ядерного палива для реакторів ВВЕР-440 Рівненської АЕС.

В.о. міністра енергетики Юрій Вітренко заявив, що Україна має повністю замінити російське ядерне паливо на американське, а інтеграція з європейським енергоринком може відбутися до 2023 року.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: