Справа Приватбанку: Суд за клопотанням поліції забрав у НАБУ експертизу – Ситник

Вівторок, 15 грудня 2020, 16:40
 

Солом'янський суд столиці за клопотанням слідчого Солом'янського управління поліції ухвалив вилучити у НАБУ експертизу Мін'юсту, на підставі якої можуть бути висунуті підозри у справі про шахрайство і виведення коштів з Приватбанку.

Про це в інтерв'ю ZN.UA заявив директор НАБУ Артем Ситник.

"СМСку, яка прийшла на телефон директора НАБУ Артема Ситника, він зачитав уголос: "Солом'янський суд за клопотанням слідчого Солом'янського управління поліції прийняв рішення вилучити у НАБУ експертизу у справі Приватбанку", - пише видання.

За словами Ситника, велика частина можливих схем з виведення грошей з Приватбанку відбувалася в приватному банку і це були гроші вкладників, тому спочатку прямий підслідності НАБУ в цій справі не було.

Реклама:

"Однак, за словами Ситника, після того як генпрокурор Рябошапка проаналізував ступінь впливу колишніх бенефіціарів Приватбанку на інші правоохоронні органи, що розслідують справи "Привату", було прийнято рішення зібрати всі епізоди воєдино і віддати в НАБУ", - додає ZN.UA.

"Що й зробили. І я переконаний, що саме цей крок ексгенпрокурора став причиною його звільнення. Хто ставив питання Рябошапки в парламенті? Депутати, які прямо пов'язані з Коломойським.

Тут, до речі, очевидне питання неспроможності гарантій, які отримує генпрокурор від держави. Посилати його у відставку 226 голосами - надто просте завдання для такого складу парламенту, як цей. До речі, антикорупційний прокурор має більше гарантій, ніж генеральний прокурор. Хоч як це парадоксально", - вважає Ситник.

"У НАБУ немає своїх експертних установ, і ми завжди залежимо від інших, насамперед державних структур. А вони, як відомо, підпорядковуються іншим правоохоронним органам та іншим органам влади. Тому завжди є ризик як підкупу експерта, так і прямої команди зробити неправдивий висновок", - визнав директор НАБУ.

За його словами, на сьогодні є напрацьовані рішення, які вимагають узгодження прокурора.

"Зараз в цій справі однозначно грає свою роль відсутність керівника САП. Але я думаю, що найближчим часом ми зрозуміємо, в який бік повернеться справа і чи є у Генпрокуратури воля рухати його в рамках закону", - резюмував він.

Нагадаємо:

Генеральна прокурорка Ірина Венедіктова увійшла до складу груп прокурорів у трьох основних провадженнях щодо групи "Приват".

У листопаді 2019 року генпрокурор Руслан Рябошапка передав у НАБУ справу про виведення багатомільярдних коштів з Приватбанку до його націоналізації.

Йдеться про розслідування того, як керівництво банку за змовою з колишніми власниками Ігорем Коломойським та Геннадієм Боголюбовим завдали державі шкоди на 116,8 млрд грн.

4 березня Артем Ситник заявив, що справи Приватбанку перебувають на фінальній стадії і лише відсутність експертиз відкладає на недалеке майбутнє прийняття рішень.

1 травня Ситник заявив, що бюро рухається до оголошення підозр у справі Приватбанку.

У грудні Ситник заявив, що бізнесмен Ігор Коломойський через підконтрольних йому нардепів намагається вплинути на розслідування справи Приватбанку.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: