"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Карантин вихідного дня: бари і ресторани можуть недорахуватися 40% виручки – дослідження

Середа, 11 листопада 2020, 13:20
 

У вихідні дні ресторани у середньому заробляють 41% від свого тижневого обороту, бари - 40%,  піцерії і кальянні - 35%, карантин вихідного дня призведе до різкого спаду виручки закладів, а постійні витрати при цьому залишаться тими ж.

Про це свідчать результати дослідження компанії по автоматизації кафе і ресторанів Poster.

"На суботу та неділю припадає основна частина виручки закладів громадського харчування. У вихідні дні ресторани заробляють в середньому 41% від свого тижневого обороту, бари - 40%, піцерії і кальянні - 35%, фастфуд - 31%, кондитерські - 30%.

Найменше залежать від вихідних днів кав'ярні та пекарні, але й для них виручка в суботу та неділю становить відчутну частку в тижневому обороті - 27% і 25% відповідно. Карантин вихідного дня призведе до різкого спаду виручки закладів, а постійні витрати при цьому залишаться тими ж. Для ресторанного бізнесу, маржинальність якого не перевищує 20%, це робота в збиток", - йдеться у повідомленні.

Реклама:

"Якщо уряд запровадить карантин вихідного дня, це призведе до збитковості абсолютно всіх ресторанів, а це значить різке скорочення персоналу і масове закриття", - заявив власник пабів "Кеды искусствоведа", закладів "Донерная" и "Кастрюлька утюга варит рис"  Денис Жаткін.

"Обмеження на роботу після 22:00 підрізало нам близько 15% обороту. Якщо до того ж заборонять роботу на вихідних і в вечір п'ятниці, ми недоотримаємо ще 60% виручки", - додав він.

"Крім того, карантин вихідного дня зламає весь виробничий процес. Ресторан - це безперервне виробництво, заготівельний процес іноді займає 2-3 дні. Тобто не ясно, куди подіти заготовки перед вихідними і як потрібно працювати, щоб вранці в понеділок все меню було готове", - зазначив Жаткін.

"Карантин вихідного дня - це квиток в один кінець для більшості закладів", - вважає власник дніпровського бару Acacia Євген Якутін.

"Маленькі бари не мають такої величезної фінансової подушки, як великі компанії, вони живуть на доходи місяця. Мені дуже дивно спостерігати, як держава допомагає великим компаніям, але повністю ігнорує дрібний бізнес. Повна посадка в вагоні київського експресу - 70 осіб - це більше, ніж у мене в барі, але транспортній галузі можна, а маленькому бару не можна", - сказав він.

Дослідження компанії Poster базується на операційних даних близько 5000 закладів України. Дані містять сукупну неперсоналізовану статистику і взяті за період з 6 січня по 8 листопада 2020 року.

Нагадаємо:

Прем'єр Денис Шмигаль заявив, що уряд "готовий підставити плече", щоб підтримати підприємців під час посилення карантину вихідного дня.

Біля Кабінету Міністрів проходить акція рестораторів #МаюПравоПрацювати проти запровадження "карантину вихідного дня".

Міністр охорони здоров’я Максим Степанов радить очільнику Міністерства культури Олександру Ткаченку замість критикувати пропонований "локдаун вихідного дня", запропонувати механізми підтримки для сфери культури та креативних індустрій.

Мінкульт виступив проти введення "карантину вихідного дня".

Президент Володимир Зеленський зазначив, що декілька тижнів карантину на вихідні допоможе уникнути жорсткого локдауну.

Степанов зазначав, що під час так званого карантину вихідного дня працюватимуть лише продуктові магазини, аптеки та транспорт. Розважальні заходи будуть заборонені.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: