У Жеваго заявляють, що суд скасував рішення про його затримання і тримання під вартою

Четвер, 4 червня 2020, 12:24
 

Київський апеляційний суд 25 травня 2020 року скасував рішення про затримання і утримання під вартою Костянтина Жеваго, яке ухвалив Печерський райсуд Києва на початку грудня 2019 року.

Про це повідомили у прес-службі Жеваго.

"Рішенням апеляційної інстанції встановлено, що Жеваго не перебував і не перебуває в міжнародному розшуку, не ховався і не переховується від органів досудового розслідування і суду, а також те, що відсутні правові підстави для взяття Жеваго під варту", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що за заявою адвоката екснардепа скасована постанова судді Печерського райсуду Києва про обрання запобіжного заходу відносно Жеваго у вигляді тримання під вартою.

"Суддя Печерського районного суду м.Києва, яка ухвалила раніше цю незаконну постанову, перебуває на лаві підсудних за винесення нею завідомо неправосудного рішення. Очевидним є факт її залежності від слідчих ДБР і співробітників прокуратури. Чергове засідання у її справі №757/17434/15-к відбудеться 11.06.2020 року о 14:30 в Шевченківському районному суді м.Києва, приходьте і переконайтеся", - заявив адвокат Жеваго.

Реклама:

У Жеваго запевняють, що він не причетний до скоєння інкримінованих йому правопорушень.

"У матеріалах справи - повна відсутність доказової бази щодо Жеваго, одна белетристика. Крім того, низка грубих процесуальних порушень і фальсифікація доказів з боку органів досудового слідства, на підставі яких було незаконне рішення щодо Жеваго Печерським районним судом м.Києва", - додав адвокат.

Нагадаємо:

У грудні 2019 року слідчий суддя задовольнив клопотання прокуратури щодо обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою колишньому народному депутату, бізнесмену Костянтину Жеваго.

"У зв'язку із систематичною неявкою до органу досудового розслідування його оголошено у міжнародний розшук та слідчим суддею надано дозвіл на його затримання", - йшлося у ршенні суду.

Костянтин Жеваго був депутатом Верховної Ради 3-8 скликань, зокрема від "Блоку Юлії Тимошенко" (у 5-6 скликаннях) і як самовисуванець. У 2019 балотувався в парламент у Горішніх Плавнях (150-й округ), але програв "слузі народу" Олексію Мовчану.

27 вересня 2019-го Держбюро розслідувань заочно вручило підозру Жеваго, оскільки він не прийшов на допит.

9 жовтня 2019-го директор ДБР Роман Труба заявив, що екс-нардепа оголосили в розшук по Україні та планують оголосити у міжнародний розшук у провадженні, яке розслідує ГБР.

Жеваго підозрюють у причетності до схеми щодо розтрати і легалізації 2,5 млрд грн банку "Фінанси та Кредит".

За даними ДБР, офшорна компанія у 2007-2014 рр. відкрила кредитні лінії в іноземних банках, а банк "Фінанси і кредит" поручився за неї перед іноземними банками запорукою у понад 113 млн доларів. У 2015 році іноземні банки стягнули з рахунків "Фінанси і кредит" ці гроші. Заставу вони списали одразу після того, як банк "Фінанси і кредит" оголосили неплатоспроможним.

11 жовтня 2019 року в САП повідомили, що детективи НАБУ за погодженням антикорупційних прокурорів повідомили про ще одну підозру Жеваго щодо внесення недостовірних відомостей в декларації. Розслідування детективи НАБУ під процесуальним керівництвом прокурорів САП здійснюють з 2017 року.

У жовтні 2019-го Жеваго з власної ініціативи залишив посаду генерального директора компанії Ferrexpo, мажоритарієм та CEO якої він є.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: