Кабмін схвалив законпроєкти про портфельні гарантії для кредитів малому бізнесу

Середа, 3 червня 2020, 14:45

Кабмін схвалив законопроєкти з поправками до Податкового та Бюджетного кодексій щодо портфельних гарантій для кредитування малих, середніх та мікропідприємств до 5 млрд грн.

Таке рішення уряд ухвалив на засіданні 3 червня.

"Метою законопроектів є спрощення доступу до кредитних ресурсів банків мікро-, малого та середнього бізнесу.

На 2020 рік пропонується встановити ліміт таких гарантій в обсязі 5 млрд грн", - заявив міністр фінансів Сергій Марченко.

За його словами, проєкти законів пропонують забезпечувати гарантією на портфельній основі до 80% портфеля кредитів.

Нагадаємо:

Замість "5-7-9" уряд планує запустити новий інструмент – портфельне гарантування. Йдеться про механізм пільгового гарантування, прописаний в законопроєктах №3420 та №3419. Бюджетний комітет розглянув їх і відправив у Мінфін. За інформацією джерел видання, Мінфін вніс правки і готовий запропонувати депутатам цю ідею.

Портфельні гарантії – це зобов'язання держави погасити перед банком до 80% кількох кредитів (кредитного пулу) підприємця, якщо він збанкрутує.

Передбачається, що державні гарантії на портфельній основі надаватимуться в межах 3% від планових доходів загального фонду держбюджету або близько 30 млрд грн. З них левова частка дістанеться "Укратодору".

"МСБ готові гарантувати близько 5 млрд грн, враховуючи певні обмеження. Буде вибірка чи ні – треба дивитися. Це новий інструмент, ми запускаємо його фактично "з коліс" за два місяці від ідеї до реалізації", – сказав в інтерв'ю "РБК-Україна" міністр фінансів Сергій Марченко.

Читайте детальніше: Чи "дотисне" Зеленський банки: в уряді придумали альтернативу кредитам "5-7-9%"