"Нафтогаз" очікує рішення суду щодо захоплених активів у Криму цьогоріч

Четвер, 18 червня 2020, 17:23

"Нафтогаз України" очікує рішення трибуналу при Постійній палаті третейського суду в Гаазі щодо експропрійованих активів у Криму до кінця 2020 року, повідомила.

Про це заявила радник голови правління компанії Олена Зеркаль передає Інтерфакс-Україна.

"Ми продовжуємо боротьбу за наші кримські активи. Судовий процес триває, арбітраж уже на стадії, коли він має ухвалити рішення, і я думаю, що незважаючи на COVID-19 і спроби росіян перенести всі слухання на триваліший період, ми отримаємо це рішення ще цього року", - сказала вона.

Нагадуємо:

Після анексії Росією Криму в 2014 році самопроголошена влада оголосила власністю Криму континентальний шельф півострова, а також майно ДАТ "Чорноморнафтогаз" і заявив про створення підприємства "Чорноморнафтогаз", яке на початку 2018 року був реорганізований в державне унітарне підприємство.

ДАТ в 2013 році видобуло 2,4 млрд куб. м газу, рік по тому видобуток скоротився до 2 млрд куб. м, в 2015 році - до 1,844 млрд куб. м, в 2016 році - до 1,644 млрд куб. м

НАК "Нафтогаз України" залучив компанію Covington & Burling LLP (Нью-Йорк, США) до захисту своїх інтересів в рамках тяжби за втраченими кримським шельфових активів, і в лютому 2016 року він вручив РФ офіційне письмове повідомлення щодо інвестиційного спору в рамках двосторонньої угоди про взаємний захист інвестицій між країнами.

У вересні 2017 року "Нафтогаз України" повідомила про подачу спільно з шістьма дочірніми компаніями в сформований при Постійної палаті Третейського Суду в Гаазі суд позовну заяву про відшкодування збитків, заподіяних незаконним захопленням РФ активів групи в АР Крим.

У лютому 2019 року, Трибунал при Постійної палаті підтвердив провину Росії в втрати НАК "Нафтогаз України" своїх активів в Криму.

У лютому 2020 року група "Нафтогаз" в рамках арбітражного провадження в Гаазі подала уточнену оцінку компенсації збитків у розмірі приблизно 8 млрд дол.