"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Тягар для банків: частка "поганих кредитів" в Україні становить майже 50%

Вівторок, 3 березня 2020, 09:25
 

Частка непрацюючих кредитів (NPLs) в Україні становила 48,4% на початок 2020 року, переважна більшість "поганих" кредитів (75%) сконцентрована в державних банках.

Про це повідомляє прес-служба регулятора.

У НБУ зауважують, що висока частка NPLs – результат кредитної експансії минулих років, коли стандарти оцінювання платоспроможності позичальників були низькими, а права кредиторів недостатньо захищеними. Інша вагома причина – практика кредитування пов’язаних осіб, що припинили обслуговувати кредити під час кризи.

 

Частка NPLs залишається вкрай високою протягом останніх років, хоча поступово скорочується із 2018 року.

Реклама:

"На сьогодні всі непрацюючі кредити визнані банками, рівень покриття їх резервами постійно зростає та становить приблизно 95%. Тому надалі непрацюючі кредити суттєво не впливатимуть на фінансові результати та капітал банків. 

Проте велика їх частка – тягар для банківського сектору, особливо для держбанків, у яких сконцентровано приблизно 75% NPL сектору (близько 45% припадає на Приватбанк)", - йдеться у повідомленні.

 

НБУ наголошує, що банки мають інтенсивніше розчищати баланси: непрацюючі кредити слід реструктурувати, продати чи списати.

Нагадуємо:

Верховна рада може надати право державним банкам продавати непрацюючі кредити на прозорих аукціонах зі знижкою, як це роблять Фонд гарантування вкладів фізичних осіб та комерційні банки.

Знати більше: Погані кредити – спосіб підвищити ВВП. Ні, це не жарт

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: