"Слуги народу" хочуть, щоб земельна реформа "створила" мільйон нових фермерів

Субота, 8 лютого 2020, 11:26
 

У фракції "Слуга народу" очікують, що після прийняття законопроєкту про обіг сільськогосподарських земель, кількість фермерів зросте з 44 тисяч до мільйона.

Про це в ефірі програми "Свобода слова Савіка Шустера" сказав голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія, передає Укрінформ.

"Є 44 тис. фермерів - чому саме 44 тисячі, а не мільйон? Ми хочемо, щоб був мільйон. 20 років земля перебуває у тому стані, в якому вона є: її можна взяти в оренду, отримати пай... право власності на землю гарантується. 

Це право набувається та реалізується громадянами, юридичними особами та державою виключно відповідно до закону. Право власності - це основа демократії в будь-якій державі", - заявив Арахамія.

Реклама:

На його думку, відсутність права власності на землю стримує інвестиції в аграрному секторі.

"Фермери кажуть: я що, дурний - шалені кошти не в свою, а в орендовану землю вкладати? 

Єдине, що важливо: якщо людей непокоїть, що є якісь іноземні корпорації, що є хтось багатіший за українців і вони можуть купити [землю], - зробимо це виключно після національного референдуму", - підсумував Арахамія. 

Нагадуємо:

Нещодавно Арахамія заявив, що Верховна Рада в середині квітня буде голосувати за законопроєкт про продаж земель сільськогосподарського призначення в другому читанні.

Раніше Арахамія заявляв, що у фракції достатньо голосів на підтримку законопроєкту про ринок землі, але працювати доведеться всю ніч з 6-е на 7-е лютого. Такого не сталося.

Верховна Рада з 13:00 четверга до 13:00 п’ятниці 7-го лютого розглянула 216 правок з 4 тисяч до закону про продаж земель сільськогосподарського призначення у другому читанні.

З усіх правок між першим та другим читанням Комітет підтримав лише 9 .Наступний пленарний тиждень розпочнеться 18-го лютого.

Радник прем'єр-міністра Олексій Мушак заявив, що є два сценарії розгляду земельного закону у Раді - по повній процедурі (що, за його словами, займе близько 2 місяців), або за скороченою процедурою (розгляд займе до 3 годин).

13 листопада, Верховна Рада проголосувала  в першому читанні за законопроєкт 2178-10, який скасовує заборону на продаж земель сільськогосподарського призначення.

Між першим і другим читанням, як про це заявив Зеленський,  буде внесена поправка про проведення "всеукраїнського референдуму", на якому українці самі вирішуть, чи давати іноземцям дозвіл на купівлю земель.

Економічна правда



Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: