Нацбанк дозволив банкам ще 3 місяці не розкривати усі дані про послуги

Четвер, 13 лютого 2020, 13:47

Національний банк урахував пропозиції банків, та надав їм додаткові три місяці на адаптацію до нових вимог щодо розкриття інформації про послуги на вебсайтах та в рекламі.

Про це повідомляє прес-служба НБУ.

Вимоги до банків запрацюють, починаючи з 2 червня 2020 року (раніше вимоги до вебсайтів мали вступити в дію з 2 березня 2020 року).

"Головна зміна, яка має відбутися на вебсайтах та рекламі банків, – має з’явитися достовірна, правдива, актуальна та достатня за обсягом інформація про послуги, їхню повну вартість для споживача, умови отримання та ризики.

Це дасть змогу споживачеві приймати справді зважені фінансові рішення", - повідомляє прес-служба регулятора.

Повідомляється, що упродовж лютого-травня 2020 року Національний банк разом із банками проведуть спільну роботу та відпрацюють вимоги, аби з червня споживачі могли легко отримувати від фінансових установ вичерпну інформацію про банківські послуги.

Профільний підрозділ Національного банку – Управління захисту споживачів фінансових послуг – з 2 червня 2020 року почне здійснювати щоденний моніторинг вебсайтів і реклами банків та контролювати дотримання вимог до розкриття інформації.

Нагадуємо:

2-го грудня Національний банк затвердив нові вимоги до розкриття банками інформації про послуги в рекламі і на сайтах, а також рекомендації щодо організації банками розгляду звернень споживачів.

Раніше заявлялося, що через три місяці банки повинні розкрити всю інформацію про послуги для клієнтів на сайті, а через 6 місяців - зробити калькулятор послуг, що показує реальні витрати або доходи.

Також в цей термін повинні запрацювати нові правила про рекламу банків - вона повинна буде містити істотні характеристики банківської послуги, зокрема, інформацію про повну вартість, умови отримання послуги, ризики і т.д.

НБУ повідомляє, що за нерозкриття інформації про послуги в повному обсязі в законодавстві передбачені штрафні санкції від 300 до 600 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян за кожен випадок.