Обшуки в Кабміні: стало відомо, чому військова прокуратура взялась за фірму зі США 

Четвер, 22 серпня 2019, 13:54

Військова прокуратура взялась за фірму зі США, яка поставила для Держприкордонслужби підвісні системи раннього виявлення AEROS, тому що ці системи виходили з ладу, а їх використання було б недоцільним під час збройного конфлікту.

Про це повідомляє голова експертної організації StateWatch Гліб Канєвський із посиланням на твердження військової прокуратури, оприлюднені в судових матеріалах.

"Службові особи "Спецтехноекспорту" та "WorlwideAerosCorp." внаслідок підписання акту виконаних робіт, надання послуг та введення в експлуатацію від 11.12.2017 на суму 6 739 213 дол. США заволоділи шляхом зловживання довірою вказаними коштами, чим завдали державі збитки в особливо великих розмірах, а тому в їх діях вбачаються ознаки складу кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 190 КК України.", - зазначає у клопотанні прокурор.

Йдеться про постачання підвісної системи раннього виявлення AEROS модель TT-RF30-I-R для Державної прикордонної служби, яке здійснило державне підприємство "Спецтехноекспорт" у 2016 році. Загалом закупили 8 таких систем, у вартість входили послуги збирання та обслуговування.

Під час випробовування нової системи було встановлено, що рухомі карти AIMS-ISR не інтегруються до інформаційно-телекомунікаційної системи морської охорони "Гарт-12" для висвітлення надводної обстановки.

Окрім того, упродовж 2017 року різні основні компоненти підвісної системи, (радіолокаційна система, система телеспостереження, процесорний блок радару, джерело безперебійного живлення) виходили з ладу, що затримувало доопрацювання системи.

Прокурори стверджують, що наразі підвісна система раннього виявлення AEROS не використовується у зв`язку з виходом з ладу системи телеспостереження. Камера не реагує на команди пульту керування та команди інтерфейсу і видає зображення із одного напрямку. Також ламається вентилятор системи охолодження радіолокаційної системи, що призводить до нагрівання процесорного блоку і виникнення на екрані монітору радару помилок та періодичного зникнення надводних цілей.

Ба більше, в узагальнених матеріалах і пропозиціях щодо системи раннього оповіщення для прикордонного загону, підготовленого Міністерством оборони, застосування вищевказаної системи доцільно в умовах статичної лінії кордону лише в мирний час.

Під час збройного конфлікту застосування останньої недоцільно. У випадку раптових наступальних дій така система може бути захоплена або знищена терористичними угрупуваннями.

Нагадаємо:

22 липня у службових приміщеннях Кабінету Міністрів, Держприкордослужби, Державної фіскальної служби та "Спецтехноекспорта" пройшли обшуки.

Обшуки проводили через виявлені факти заволодіння майже 6,8 мільйонами доларів у оборонній сфері при укладанні іноземною компанією контракту з одним із підприємств "Укроборонпрому" з постачання Держприкордонслужбі підвісної системи раннього виявлення.

У результаті в СБУ повідомили про викриття посадових осіб "Спецтехноекспорту" на масштабних зловживаннях, унаслідок яких завдано збитки держбюджету на суму майже 6,8 мільйона доларів.

У компанії заявили, що заволодіння "Спецтехноекспортом" 6,8 мільйона доларів, оплаченими американській компанії за поставлене обладнання, є неможливим, оскільки підприємство є уповноваженим державою спецекспортером і не є розпорядником публічних коштів, а поставку обладнання здійснювало на виконання постанови уряду.

Адміністрація Держприкордонслужби за рішенням суду стягнула з держпідприємства "Спецтехноекспорт" штрафних санкцій на 1,088 мільйона гривень через неналежне виконання умов контракту під час постачання підвісної системи раннього виявлення AEROS модель TT-RF30-I-R американської компанії Worldwide Aeros Corp.

Економічна правда