Нардеп закликала Порошенка ветувати обмеження для домашніх СЕС

П'ятниця, 17 травня 2019, 15:31
 

Народний депутат України Вікторія Войціцька закликала президента України Петра Порошенка ветувати закон, який скасовує "зелені" тарифи для усіх дрібних домашніх наземних СЕС.

Про це вона написала у себе у Facebook.

"Звертаюся до Президента України із проханням накласти вето на відповідний законопроект 8449-д і повернути його у парламент із пропозиціями, які би дозволяли "зелений" тариф для всіх домашніх СЕС, а не лише для змонтованих на дахах і фасадах", - закликала Войціцька.

"У такому разі у парламенті знайдуться голоси, щоб проголосувати відповідні пропозиції Президента. Якщо ж питання крупних СЕС та дрібних СЕС буде розділене, то малоімовірно, що окремий закон про домашні СЕС найближчим часом буде проголосований", - зазначила нардеп.

Реклама:

"Таке рішення парламенту, коли звичайним українцям, середньому класу встановлюють "зелений" тариф 0 грн, а для крупних СЕС олігархів - становить 5 грн за кВт-год, є прикладом обурливої несправедливості. Давайте будемо мати совість і ухвалювати справедливі рішення", - наголосила Войціцька.

"Держава не має права обманювати тисячі родин", - підкреслила вона.

Рекомендуємо почитати:

Висока напруга: Чому Міненерго хоче обмежити домашні сонячні електростанції

"Велике розкуркулення "сонячників". Приватні домашні електростанції обріжуть уже в 2019"

Нагадуємо:

Міністерство енергетики та вугільної промисловості стверджує, що багато приватних СЕС в Україні зловживають та заробляють за рахунок інших споживачів.

За словами голови Асоціації споживачів енергетики та комунальних послуг Андрія Геруса, домашні приватні СЕС несуть найменше шкоди та найбільше користі для енергосистеми: середній розмір такої сонячної станції зараз становить 21 кВт, вони сприяють енергоефективності та розвивають середній клас - розмір інвестицій у такі проекти становить 15-20 тисяч доларів.

Експерт зазначає, що обмеження діятимуть на користь енергокомпанії ДТЕК Ріната Ахметова. За його словами, через обмеження українцям буде складніше самостійно виробляти е/е і доведеться "купувати дорого у Ахметова".

25 квітня Верховна Рада врахувала правку про ненадання "зеленого" тарифу наземним домашнім сонячним електростанціям (СЕС), затвердивши закон про "зелені" аукціони ("Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення конкурентних умов виробництва електричної енергії з альтернативних джерел енергії" №8449-д).

Власникам сонячних електростанцій обріжуть прибутки не з початку 2020 року, як передбачалось, а уже незабаром.

Тим часом олігархи, які масово запускають сонячні і вітряні станції, наживаються на "зелених" тарифах.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!