Росіяни обіцяють компенсації всім, хто доведе збитки від "брудної" нафти

П'ятниця, 17 травня 2019, 09:38
 

Розмір компенсацій, які повинна виплатити "Транснефть" в зв'язку з забрудненням нафти в магістральному трубопроводі "Дружба", буде визначено пізніше.

Про це журналістам повідомив віце-прем'єр РФ Дмитро Козак за підсумками переговорів зі своїм білоруським колегою Ігорем Ляшенко, передає "Інтерфакс-Україна".

"Ми не займаємося сьогодні підрахунком компенсацій. Треба завершити фізичне усунення всіх наслідків. Якщо ми будемо займатися тільки цими розрахунками і спробою підрахувати, скільки кому вигідно, ми змістимо акценти на інші завдання", - повідомив Козак.

"Домовилися створити спільну робочу групу: 8 осіб, які оцінять фактичні збитки. У нас немає жодних протиріч з точки зору того, що компенсація повинна бути з російської сторони, але її реально підрахувати", - зазначив віце-прем'єр РФ.

Реклама:

За його словами, є домовленість, що робоча група спеціально підрахує не тільки фактичний розмір збитку, а й способи їх компенсації, тому що вони можуть бути різними.

"І пропозиції - поки не закінчена вся ця робота щодо мінімізації цих збитків - вони спільні, тому тут у нас повне розуміння і дуже конструктивна робота. Але назвати розмір компенсації, порядок цифр точно не зможемо. Я сьогодні поставив питання, щоб навіть не піднімати це питання ", - пояснив він.

За його словами, виплачувати компенсації буде "Транснефть". "Всім, хто доведе, що у них є реальні збитки, звичайно, буде компенсувати", - сказав він.

"Будемо рахувати. Всі будуть, напевно, пред'являти. Але сьогодні, я ще раз кажу, всі з розумінням до цього поставилися, тому не педалюють тему збитків", - підкреслив Козак. Мова йде не тільки про Білорусь, уточнив російський віце-прем'єр. "Конструктивно поставилися до цієї ситуації і Польща, Україна, і Угорщина, Словаччина", - додав він.

Він також додав, що наступна зустріч по цій темі буде на більш високому рівні. "На наступному тижні ми точно побачимо з прем'єр-міністрами", - пояснив співрозмовник.

Нагадуємо:

23 квітня Білорусь вимушено призупинила експорт світлих нафтопродуктів в Україну, Польщу і країни Балтії через надходження неякісної російської нафти.

25 квітня компанія "Укртранснафта" вимушено призупинила транзит нафти магістральним нафтопроводом "Мозир-Броди" ("Дружба").

27 квітня в РФ порушили кримінальну справу про умисне забруднення нафти у нафтопроводі "Дружба".

2 травня у нафтопроводах Росії, Білорусі, України і Польщі накопичилосяблизько 5 мільйонів тонн нафти з підвищеним вмістом хлорорганічних речовин. У ЗМІ повідомлялося, що Укртранснафта оцінює недоотриману тижневу виручку під призупинення транзиту нафти в 1 млн євро.

В Укртранснафті заявили, що Росія має збільшити прокачування нафти у наступні звітні періоди до кінця 2019 року в рахунок недопоставлених у квітні обсягів через зіпсовану хлоридами нафту.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: