ДТЕК Ахметова готовий до запуску ринку електроенергії з 1 липня

Середа, 15 травня 2019, 18:35

Енергетичний холдинг ДТЕК Рината Ахметова готовий запустити ринок електроенергії з 1 липня.

Відповідну позицію ДТЕК виклав у відповідь на запит голови Комітету Верховної Ради з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Олександра Домбровського, повідомляє прес-служба холдингу.

Як зазначили у ДТЕК, упровадження нового ринку електроенергії з 1 липня є умовою для розвитку економіки України. При цьому висока готовність нормативної бази та інфраструктури дає впевненість, що ринок можливо запустити у передбачений законодавством термін, підкреслили у холдингу.

Як говориться у листі, на цей момент уже прийнято близько 89% всієї нормативної бази (39 актів). Решта (5 актів) – на фінальній стадії затвердження. Рівень готовності інфраструктури, необхідної для впровадження нового ринку, сягає більше 90%.

Для успішного старту нового ринку електроенергії необхідно:

Прийняти постанови Кабінету міністрів щодо PSO (послуги загальносуспільного інтересу) щодо населення на відновлювальні джерела електроенергії.

Закінчити юридичне створення оператора ринку та гарантованого покупця.

Прийняти рішення щодо подовження діючого формату комерційного обліку електроенергії.

Прийняти рішення щодо введення тимчасових заходів спрощення торгових операцій на ринку (так званого режиму "safe mode").

У листі ДТЕК наведено розрахунки експертів, які є в публічному доступі. Вони свідчать про такий економічний ефект від запуску нового ринку:

Залучення близько 43 млрд доларів інвестицій в електроенергетику України.

Створення 100 тис. кваліфікованих робочих місць.

Додатковий приріст реального ВВП України щорічно на 0,3% (орієнтовно 5 млрд дол).

Додаткові щорічні надходження до держбюджету 0,8-1,5 млрд дол у вигляді податків.

Додаткові доходи населення України у сумі до 18 млрд дол за рахунок зростання економіки та створення нових робочих місць.

Водночас, як повідомлялося раніше, старт нового ринку електроенергії з 1 липня може призвести до неконтрольованого збільшення ціни на електроенергію.

Економічна правда