Дебютні торги акціями Uber завершилися невдачею

Понеділок, 13 травня 2019, 09:21
 
dtp.kiev.ua

Дебютні торги акціями Uber Technologies Inc. на Нью-Йоркській фондовій біржі завершилися в п'ятницю, 10 травня, падінням до 41,57 долара, на 7,62% в порівнянні з ціною розміщення, яка і без того була оголошена біля нижньої межі цінового коридору.

Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна".

У четвер Uber провела прайсинг первинного публічного розміщення акцій на рівні 45 доларів за один цінний папір - ближче до нижньої межі цінового діапазону від 44 до 50 доларів.

Капіталізація компанії перевищила з урахуванням ціни розміщення 80 млрд доларів, що вище сумарної ринкової вартості General Motors і Ford. У той же час ще кілька місяців тому аналітики вважали можливим, що капіталізація Uber становитиме до 120 млрд доларів.

Реклама:

В середньому в перший день торгів, як показує багаторічна статистика, акції технологічних компаній росли в США більш ніж на 20%, і зниження паперів Uber учасники ринку розцінили як невдачу.

Зниженню сприяло те, що в цілому настрій інвесторів на минулому тижні був негативним, враховуючи новий виток торгової війни між США і Китаєм.

Збитки Uber за останні 12 місяців до березня 2018 р становили 3,7 млрд доларів. Компанія планує подальші інвестиції для збільшення своєї частки на ринку і створення нових сервісів, включаючи створення безпілотних таксі.

Багато хто вважає, що Uber не вдалося в ході IPO пояснити інвесторам, як компанія збирається вийти в підсумку на прибуткову роботу.

Незважаючи на всі зусилля, темпи зростання виручки Uber знизилися до 33% в минулому році, що істотно нижче за показники попередніх років. На американському ринку частка Uber знизилася до 70%.

Побоювання інвесторів пов'язані також з численними юридичними проблемами Uber. Одним з найбільших ризиків є те, що водії, які використовують сервіс, будуть в підсумку визнані співробітниками компанії, на яких повинні поширюватися відповідні гарантії і виплати.

Uber стала піонером у розробці мобільних сервісів для поїздок на таксі. Компанія надає послуги більш ніж в 600 містах в 65 країнах.

IPO Uber, в рамках якого компанія залучила 8,1 млрд доларів, стало дев'ятим за величиною в історії США і найбільшим з моменту розміщення паперів Alibaba в 2014 році.

Нагадаємо:

У додатку Uber вже відображаються маршрути поїздок Uber Shuttle у Києві. Офіційна презентація сервісу відбудеться 14 травня.

Uber Shuttle - третя нова послуга, яку Uber запускає в Україні за останні півроку, після сервісу доставки їжі Uber Eats і сервісу Green з 100% подачею електромобілів.

Uber запустить доставку їжі дронами до 2021 року.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: