Схеми з ФОП-ами: Голова Податкової розповів про своє бачення

Неділя, 12 травня 2019, 15:01
 

Глава Державної податкової служби Сергій Верланов назвав зловживанням ситуацію, коли великі компанії використовують для ведення бізнесу схему з фізособами-підприємцями.

Про це Верланов повідомив в інтерв'ю Радіо НВ.

Він зазначив, що для вирішення цієї проблеми приймати нові закони не потрібно.

"Ми будемо шукати аргументи в існуючому законодавстві, в судовій практиці, в Кодексі законів про працю про те, що є ситуації, в яких це є зловживанням. Концепція зловживання правом відома. Думаю, ми попрацюємо в цьому напрямку", - зазначив він.

Реклама:

Верланов назвав великим викликом для економіки те, що практично весь малий і середній бізнес так чи інакше пов'язаний з ФОПами і юридичними особами на спрощеній системі оподаткування.

"Розбиття цих малих і середніх бізнесів на декілька або на декілька десятків чи сотень ФОПів не дає фактично консолідувати звітність компанії, показати вартість цього бізнесу, відповідно бізнес перестає розвиватися", - заявив він.

Глава Податкової підкреслив, що 98,5% податку на прибуток в Україні платить всього 5 тис. компаній, хоча зареєстровано близько 0,5 млн.

"Ми бачимо, що у нас фактично немає цього консолідованого середнього бізнесу. Він де-факто є, але де-юре його немає", - сказав Верланов.

Він додав, що через це бізнес не може отримати капітал для розширення бізнесу, впровадження інновацій, виходу на міжнародні ринки.

"Реформа системи з ФОПами і спрощеною системою оподаткування на часі", - зазначив він.

В ході зміни цієї системи потрібно враховувати, що завдяки їй в Україні з'явилися цілі прогресивні галузі та високомобільні частини населення: IT, консалтинговий бізнес, креативна індустрія, підкреслив Верланов.

Як відомо, бізнес, підписуючи цивільно-правовий договір з ФОП, звільняється від сплати 22% єдиного соціального внеску з фонду заробітної плати працівників.

А ФОП 3-ї групи на спрощеній системі оподаткування сплачує до держбюджету тільки 5% від отриманих грошей і мінімальний місячний соціальний внесок (918 грн на лютий 2019 року).

Рекомендуємо почитати: Підприємцям тут не місце: навіщо Кабмін оголосив війну ФОПам

Нагадуємо:

Міністерство соціальної політики пропонує заборонити використовувати цивільні відносини між компанією та фізичною особою–підприємцем замість найму такої особи на роботу.

Пропонується доповнити Кодекс законів про працю новою статтею — "Ознаки наявності трудових відносин".

У статті будуть прописані 7 критеріїв, що вказують на трудові відносини між двома особами.

Наявності одночасно будь-яких трьох із вказаних критеріїв буде достатньо, щоб відносини визнали трудовими, а роботодавець заплатив за кожного неоформленого співробітника штраф у 30 мінімальних заробітних плат (понад 125 тисяч грн станом на лютий 2019 року).

IT-індустрія виступає проти змін до Кодексу законів про працю, якими уряд хоче "прикрити" схему з працевлаштуванням ФОПів.

Чиновники Мінсоцполітики стверджують: мета Змін до Кодексу законів про працю, якими уряд хоче "прикрити" схему з працевлаштуванням ФОПів, - легалізація трудових відносин.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: