Саудити вивчають гіпотетичний світ без ОПЕК

П'ятниця, 9 листопада 2018, 16:50

Саудівський аналітичний центр вивчає, що буде з нафтовими ринками в світі, де немає Організації країн-експортерів нафти.

Про це пише Bloomberg.

"Ми аналізуємо, що станеться, якщо не буде вільних потужностей. Один зі сценаріїв для цього - відсутність ОПЕК", - говорить Адам Семінські, який очолює Центр вивчення і досліджень нафти імені короля Абдалли в Ер-Ріяді.

Дослідження стало другим в серії, в попередній доповіді був зроблений висновок, що вільні потужності ОПЕК знижують волатильність цін на нафту і створюють для світової економіки вигоди в обсязі до 200 мільярдів доларів щорічно.

Аналіз підготовлений в непростий час для Саудівської Аравії, де-факто лідера Організації країн-експортерів нафти: загибель минулого місяця саудівського журналіста Джамаля Хашоггі викликала широке обурення в світі.

Крім того, президент США Дональд Трамп неодноразово звинувачував ОПЕК в підтримці занадто високих цін на нафту.

Семінські, який раніше очолював Управління з енергетичної інформації США, зазначив, що не може сказати, чи відображає дослідження позицію влади Саудівської Аравії. Він додав, що звіт був "підготовлений всередині" аналітичного центру.

У листопаді 2017 року 24 держави-учасниці ОПЕК+ у Відні вирішили продовжити угоду про скорочення видобутку на 1,8 млн бар на добу на дев'ять місяців.