"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

У "Приватбанку" розповіли, чого варте обслуговування "токсичного" портфеля

Вівторок, 6 листопада 2018, 14:36
 

Державний ПриватБанк отримує близько 16 мільйонів гривень в місяць за рахунок обслуговування "токсичного" портфеля кредитів, виданих пов'язаним з колишніми власниками і топ-менеджментом банку особам, тоді як мав би отримувати понад 2 мільярди гривень.

Про це повідомила заступник глави правління банку Галина Пахачук журналістам у Києві, передає "Інтерфакс-Україна".

В цілому "токсичний" портфель становить 206 млрд гривень.

"Шість кредитів обслуговуються, за якими застави - танкери на Кіпрі", - розповіла Пахачук.

Реклама:

За її словами, нічого не платять банку 26 компаній, яким передані у фінансовий лізинг 248 АЗС і нафтобази. За її словами, справедлива вартість цих активів зараз оцінюється в 324 млн гривень при балансовій 6,3 млрд гривень.

Як зазначила заступник голови правління, банк змушений витрачати 1,5-2 роки на формування юридичного пакета документів на ці активи.

Пахачук розповіла, що з вересня 2017 року банк розпочав продаж більше 1 тис. дрібних об'єктів (в тому числі понад 600 квартир), що щомісяця приносить йому 6-10 млн гривень. Вона уточнила, що вже продано 92 квартири на 37,7 млн ​​гривень.

У той же час вона повідомила, що ПриватБанку в кінці 2017 вдалося добитися укладення договору оренди на 2018 рік підйомників гірськолижного курорту "Буковель", що належать йому (що становлять близько 2/3 всіх підйомників, тоді як ще близько третини - в заставі у Нацбанку) і готелі "Radisson Blu Resort Буковель". За її словами, платежі по ним з урахуванням заборгованості в цьому році склали 64 млн гривень і 50 млн гривень.

За словами Пахачук, наразі ведуться переговори про продовження договору оренди на 2019 рік, однак банк має намір збільшити її вартість на 30-40%. За її словами, справедлива вартість цих активів наразі оцінюється відповідно в 1,996 млрд гривень і 885 млн гривень.

Пахачук також повідомила, що наразі банк веде 573 процеси з колишніми власниками і топ-менеджментом, над якими працюють 58 юристів банку, в тому числі 28 - у Дніпрі, 30 - у Києві, а також шість найнятих юридичних компаній за кордоном.

Як повідомлялося раніше, українські суди 19 разів підтвердили правоту Національного банку в спорах зі структурами, пов’язаними з екс-акціонером "Приватбанку" Ігорем Коломойським, на суму близько 1 мільярд гривень.

5 листопада Генеральна прокуратура повідомила, що встановила перелік активів на 5,5 мільярда доларів, які були придбані за виведені з "Приватбанку" кошти: "від яхт і картин Пікассо до заводів і нерухомості".

Читайте також: СЕО Приватбанку Петр Крумханзл: До кінця року Приватбанк буде одним з найбільш прибуткових

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!