НБУ вже відсудив у Коломойського 1 мільярд

Понеділок, 29 жовтня 2018, 11:50
 

Українські суди 19 разів підтвердили правоту Національного банку в спорах зі структурами, пов’язаними з екс-акціонером "Приватбанку" Ігорем Коломойським, на суму близько 1 мільярд гривень.

Про це написав начальник управління претензійно-позовної роботи юридичного департаменту Національного банку Віктор Григорчук у своїй колонці на Економічній правді.

"Чотири місяці тому Національний банк подав 148 позовів проти бізнесмена та пов’язаних з ним 32 компаній на загальну суму близько 10 млрд грн", - повідомив Григорчук.

За його словами, мета цих позовів – змусити відповідачів виконати взяті на себе зобов'язання. Ігор Коломойський, який на той момент був співвласником банку, надав центральному банку персональну гарантію, що будуть погашені кредити рефінансування.

Реклама:

Окрім особистої поруки, Національний банк за відповідними договорами отримав забезпечення від підконтрольних Коломойському компаній.

У забезпечення зобов’язань до НБУ передавались вже всім відомі об’єкти: "Буковель", "Біола", літаки МАУ, агротермінал, нерухомість по всій країні та інше рухоме і нерухоме майно.

"Вже зараз можемо говорити про перші успіхи при розгляді цих позовів, адже за останні два місяці господарські суди ухвалили 19 рішень на користь Національного банку на загальну суму 947 млн грн", - написав менеджер НБУ.

"Деякі з ухвалених 19 судових рішень вже набрали законної сили. Це відкрило перед Національним банком можливість розпочати процедуру звернення стягнення заставного майна шляхом його продажу на публічних торгах", - додав він.

Національний банк покладає надію на судові позови особисто до громадянина Ігоря Коломойського. У 2015 році він поручився перед НБУ за "Приватбанк" усіма своїми статками та майном.

"Тепер ми готові цю особисту поруку "перевести в готівку", подавши 5 позовів проти нього до Господарського суду Дніпропетровської області та Суду першої інстанції в Женеві", - написав Григорчук.

Детальніше читайте за посиланням: Перший мільярд. Як суди змусять Коломойського повернути кошти державі

Нагадаємо, заступниця голови НБУ Катерина Рожкова заявила, що Приватбанк має виставити на продаж непрофільні для себе активи: гірськолижний курорт "Буковель", будівлю телеканалу "1+1" в Києві і літаки авіакомпанії МАУ.

Як повідомлялося, 10 серпня директор НАБУ Ситник заявив, що НАБУ проводить економічні дослідження щодо справи про розкрадання коштів Приватбанку.

Як відомо, за словами екс-голови Приватбанку Олександра Шлапака, ГПУ відкрила кілька кримінальних справ проти колишніх керівників або власників банку за статтями 218 і 220 Кримінального кодексу, а саме - доведення банку до неплатоспроможності.

Крім того, генпрокурор Юрій Луценко повідомив, що ГПУ, НАБУ та САП розслідують декілька справ, пов'язаних з Приватбанком.

Читайте також: Тіні Приватбанку. Що Коломойський наобіцяв Кабміну та НБУ і не виконав

Рекомендуємо почитати: "З таким настроєм слона не продати". Чи домовиться Коломойський з державою щодо кредитів Приватбанку

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!