"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Відтік капіталу з ринків, що розвиваються, прискорився до максимуму за 5 років

П'ятниця, 2 листопада 2018, 11:35
 

У жовтні інвестори вивели найбільший обсяг коштів з акцій ринків, що розвиваються, з періоду паніки на фінансових ринках в 2013 році.

Про це свідчать підрахунки Інституту міжнародних фінансів, який відстежує покупки і продажі фінансових менеджерів, передає Reuters.

За оцінкою IIF, відтік капіталу з ринків, що розвиваються, в жовтні становив 17,1 млрд доларів. Це четвертий найгірший місячний показник з початку ведення статистики в 2005 році.

У тому числі на тлі занепокоєння про торгівлю і економіку Китаю інвестори вивели 12,3 млрд доларів з ринків, що розвиваються, Азії.

Реклама:

Місячний відтік капіталу з китайських акцій став найістотнішим з 2015 року, коли сталася невелика девальвація.

У той же час зростання прибутковості облігацій забезпечило приплив коштів інвесторів на боргові ринки, що розвиваються, в розмірі 9,5 млрд доларів. Показник досяг піку шести місяців.

Більш загальний показник "чистого" потоку капіталу на ринки, що розвиваються, - співвідношення між купівлею і продажем - також став негативним третій квартал поспіль після масштабного розпродажу у вересні.

Через посилення політики в США ринки, що розвиваються, втрачають інвесторів. У міру того, як доларова ліквідність вилучається з ринків, а прибутковості в Штатах ростуть, інвестори тікають в безризикові активи.

Нагадаємо, останній цикл підвищення процентних ставок в США тривав з червня 2003 року по червень 2006 року.

З того моменту і до 2015 року ФРС послідовно знижувала вартість грошей - спочатку акуратними кроками з 5,25% до 4,25% річних (до кінця 2007 року), потім, на фоні іпотечної кризи, - різкіше, до 3% до січня і 2% - до квітня 2008 року.

На фоні обвалу ринків восени 2008 року ФРС послідовно знизила ставку до 1,5%, до 1%, а в грудні - до історичного мінімуму в діапазоні від 0 до 0,25%.

Читайте також: "Чорний тиждень" для фінансових ринків: тимчасовий струс чи початок нової кризи

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: