В Нацкомісії з тарифів відповіли на критику голови "Енергоатому"

Середа, 3 жовтня 2018, 11:25
 

Постачання палива для атомної генерації відбувається з використанням корупційної системи компаній—"прокладок".

Про це написала голова Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, Оксана Кривенко на своїй сторінці у Facebook.

"Можливо, не всі знають, але для розрахунку тарифу атомної генерації діє формула, аналогічна "Роттердам+" у тепловій генерації, чи "Дюссельдорф+" - для газу. Ціни на паливо закладаються у тариф згідно з імпортним паритетом – відповідно до світових біржових цін", - написала Кривенко.

"Пан Недашковський жорстко критикує "Роттердам+". Він вважає, що це занадто – платити українським шахтарям світову ціну. А ось за сировину для виготовлення палива для АЕС Недашковський чомусь пропонує платити ціну, що значно вища за світову", - зазначила голова регулятора.

Реклама:

За її словами, більшу частину сировини для виготовлення палива для АЕС закуповують за кордоном за ринковою ціною (спотова ціна становить 71 долар).

"Чому ж у тариф повинна закладатись ціна на 50% вища – 100-120 доларів? Не вважаю, що український споживач повинен фінансувати корупційну систему компаній-"прокладок", яка утворилась навколо постачання палива для атомної генерації", - написала голова НКРЕ.

Раніше президент НАЕК "Енергоатом" Юрій Недашковський розкритикував новий склад Національної комісії з регулювання енергетики та комунальних послуг та назвав формулу "Роттердам+" корупційною.

Зазначимо, що у звіті Міністерства економічного розвитку і торгівлі про фінансові показники компаній державного сектора за 2017 рік основним фактором збитковості "Енергоатому" названо занижений тариф на виробництво електроенергії, який встановлює Національна комісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: