Угода на 33 мільярди доларів: IBM купує виробника ПЗ Red Hat

Понеділок, 29 жовтня 2018, 15:10

Американська International Business Machines, найбільший світовий постачальник комп'ютерних послуг, домовилася про придбання розробника програмного забезпечення Red Hat приблизно за 33 мільярди доларів.

Це стане найбільшим придбанням в історії IBM, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Компанія заплатить по 190 доларів за акцію Red Hat, що становить премію в 63% до ціни на закриття торгів 26 жовтня.

IBM фінансує угоду за рахунок вільних грошових коштів і боргових зобов'язань.

Операцію схвалили ради директорів обох компаній, її планується завершити у другому півріччі 2019 року.

"Це переломний момент", - заявила головний виконавчий директор IBM Джинні Рометті.

За її словами, ця угода перетворить компанію на світового лідера гібридних хмарних технологій.

Спроби IBM сфокусувати бізнес на більш сучасних напрямках, включаючи штучний інтелект і "хмарні" послуги, привели до того, що виручка компанії знижувалася майже шість років.

Потім три квартали поспіль було зафіксовано зростання, але в липні-вересні виручка знову знизилася (на 2,1%), що знову ставить під сумнів стратегію компанії.

Капіталізація IBM за останній рік скоротилася на 19% і становить близько 114 млрд доларів. В ході попередніх торгів у понеділок котирування акцій компанії падають на 6%.

Виручка IBM в 2018 році становитиме 79,75 млрд доларів, скоригований прибуток - 13,8 долара в розрахунку на акцію, прогнозує S&P Global Market Intelligence.

У 2011 році, тобто до приходу в компанію Рометті, ці показники становили відповідно 106,92 млрд доларів і 13,44 долара на акцію.

Виручка виробника програмного забезпечення Red Hat Inc в другому фінансовому кварталі, а також його прогнози на третій фінквартал також виявилися гіршими за прогнози ринку.

International Business Machines - один з найбільших в світі виробників і постачальників апаратного і програмного забезпечення, а також IТ-сервісів і консалтингових послуг.

Red Hat Software - американська компанія, що випускає рішення на основі вільної операційної системи Linux: Red Hat Enterprise Linux і Fedora, а також інші програмні продукти і послуги на основі відкритого вихідного коду.