Глобальна фінансова криза стала ближчою — МВФ

Вівторок, 2 жовтня 2018, 11:22
 

Ризики в світовій економіці почали матеріалізуватися, що може означати ймовірність погіршення прогнозу зростання світової економіки.

Про це заявила глава Міжнародного валютного фонду Крістін Лагард, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна" з посиланням на Bloomberg.

"Шість місяців тому я вказувала на хмари ризику на горизонті, а зараз деякі з цих ризиків почали матеріалізуватися", - заявила Лагард.

До таких ризиків вона віднесла протекціоністську риторику, яка почала перетворюватися в "реальні торгові бар'єри", а також посилений тиск на ринки, що розвиваються, викликаний зміцненням долара США і жорсткістю грошово-кредитної політики.

Реклама:

Глава МВФ закликала країни світу вирішити свої торгові протиріччя, попередивши про можливі наслідки у вигляді корекції фондових ринків, різких коливань валютних курсів і ослаблення потоків капіталу.

Прогноз буде оприлюднено в звіті World Economic Outlook 9 жовтня, який опублікують перед щорічним засіданням МВФ на індонезійському острові Балі.

У липні МВФ очікував, що глобальний ВВП зросте на 3,9% цього року і на стільки ж - в наступному.

Нагадаємо, США запровадили нови мита на товари із Китаю, завивиши про протекціоністську політику Пекіну.

У відповідь Китай підготував перелік заходів у відповідь, що торкнуться біля 40% американського імпорту. Зокрема, мита можуть бути підняті на продукти харчування, автомобілі та літаки.

Торгівельний конфлікт між двома найбільшими економіками світу може стати найбільшим у новітній історії світу.

Через посилення політики в США ринки, що розвиваються, втрачають інвесторів. У міру того, як доларова ліквідність вилучається з ринків, а прибутковості в Штатах ростуть, інвестори тікають в безризикові активи.

Нагадаємо, останній цикл підвищення процентних ставок в США тривав з червня 2003 року по червень 2006 року.

З того моменту і до 2015 року ФРС послідовно знижувала вартість грошей - спочатку акуратними кроками з 5,25% до 4,25% річних (до кінця 2007 року), потім, на фоні іпотечної кризи, - різкіше, до 3% до січня і 2% - до квітня 2008 року.

На фоні обвалу ринків восени 2008 року ФРС послідовно знизила ставку до 1,5%, до 1%, а в грудні - до історичного мінімуму в діапазоні від 0 до 0,25%.

Читайте також: "Чорний тиждень" для фінансових ринків: тимчасовий струс чи початок нової кризи

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: