Зарубіжні активи України опинилися в зоні ризику через Коломойського

Вівторок, 16 жовтня 2018, 19:22

Задоволення арбітражного позову структур Ігоря Коломойського про арешт акцій і заборону на відчуження активів трьох російських банків в Україні може створити умови для аналогічних дій щодо активів України з боку зарубіжних кредиторів.

Про це йдеться в публікації видання "Юридична практика", передає Finclub.

"Рішення Апеляційного суду міста Києва і потенційне звернення стягнення на акції і активи українських банків створює, в першу чергу, ризики для держави Україна в зв'язку з можливими інвестиційними позовами з боку відповідних банків на підставі того ж Договору між Кабінетом міністрів України та Урядом Російської Федерації про заохочення і взаємний захист інвестицій від 27 листопада 1998 року", - стверджують юристи.

У разі створення прецеденту стягнення майна та акцій компаній, пов'язаних через частку володіння корпоративними правами з державних структур Російської Федерації, "одночасно виникнуть ризики для компаній і банків, що перебувають, у тому числі опосередковано, в повній або частковій державній власності України, якщо кредитори України зроблять спроби звернути стягнення на активи таких українських компаній і банків, в тому числі в зарубіжних юрисдикціях".

При цьому в судових процесах проти України буде використовуватися аналогічна логіка і аргументи, підкреслюється в матеріалі.

Як відзначають фахівці з міжнародного арбітражу, сумнівне з юридичної точки зору рішення українського суду на користь комерційних структур Ігоря Коломойського може спровокувати зустрічні позови до держави Україна. Такі дії можуть бути вжиті в рамках чинного між Україною і РФ Договору про заохочення і взаємний захист інвестицій, оскільки держава Україна не забезпечила захист інвестицій.

Нагадаємо, Апеляційний суд Києва 5 вересня заарештував акції Промінвестбанку, Сбербанку і ВТБ Банку на виконання рішення Арбітражного суду Гааги від 2 травня про стягнення з Росії компенсації за відібрану в Криму нерухомість за позовом ряду компаній, пов'язаних з колишнім співвласником ПриватБанку Ігорем Коломойським ("ПріватОфіс", "Еверест Істейт", "Аеробуд" і ін.).

Верховний Суд 1 жовтня відкрив апеляційне провадження за скаргою ВТБ Банку у розгляді з колишніми власниками "Приватбанку".