"Укрпошта" планує видати до 7 мільйонів платіжних карт

Середа, 19 вересня 2018, 12:20

Керівник ПАТ "Укрпошта" Ігор Смілянський повідомив, що найбільший поштовий оператор планує видати 5-7 мільйонів банківських карт в разі отримання права надавати банківські послуги.

Про це він заявив в інтерв'ю Liga.net.

У Верховній Раді зареєстрований законопроект, яким пропонується уповноважити "Укрпошту" надавати послуги з обслуговування поштових рахунків і здійснювати емісію електронних платіжних засобів, а також надавати окремі банківські послуги без необхідності отримання банківської ліцензії.

"Зараз ми обслуговуємо 4,5 млн пенсіонерів. Ось вже базова цифра. Це тільки пенсіонери, а в селах живуть не тільки вони. Тому я впевнений, що якщо ми будемо єдиним фінансовим інститутом і зробимо це вигідно і зручно, це спрацює", - сказав Смілянський.

"Якщо бабусі купити соняшникову олію буде коштувати 30 грн за готівку і 28 грн карткою, вона буде користуватися карткою. А нам це буде вигідно, тому що це зниження витрат, це безпека, менше готівки, більше знань про клієнтів. А знаючи більше про клієнта, ми починаємо робити гроші на інформації", - додав він.

За його прогнозом, в разі прийняття закону "Укрпошта" запустить обслуговування своїх карт протягом року.

Смілянський розповів, що зараз "Укрпошта" встановлює 5 тисяч терміналів для прийому банківських карт.

"Зараз ми встановлюємо 5 тисяч терміналів, а після прийняття закону зробимо більше. Якщо бабуся захоче зняти гроші, вона приходить в наш офіс і знімає. Я не вірю в банкомати, тому що потрібна охорона, інкасація - в селі це не так працює", - додав він.

"Спочатку люди зніматимуть 80% грошей. Через якийсь час - 70%, потім 60% і т.д. Коли з'явиться впевненість, що набагато зручніше залишити гроші на рахунку, і ми нікуди не втечемо, і навпаки - зручно оплатити безготівково комунальні рахунки швидко і отримати якусь знижку, тоді обсяг кешу буде знижуватися, а безготівкових платежів - збільшуватися", - прогнозує Смілянський.

Раніше Нацбанк дозволив національним операторам поштового зв'язку брати участь у внутрішньодержавних і міжнародних платіжних системах та пом'якшив умови видачі ліцензій на здійснення валютних операцій.

Як повідомлялося, раніше "Укрпошта" розповіла, що компанія розглядає три сценаріїрозвитку фінансових послуг.

Перший сценарій - прийняття закону, яким "Укрпошта" наділялася правом надавати банківські послуги, другий сценарій - придбання банку, третій сценарій - стратегічне партнерство з банком.

НБУ виступив проти першого і другого сценаріїв, Міністерство фінансів також виступило проти покупки "Укрпоштою" банку.

Рекомендуємо почитати: Майже банк. Як "Укрпошта" збирається захопити ринок фінпослуг