"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Японський банк передбачив валютну кризу в Україні

Понеділок, 10 вересня 2018, 16:30
 

Сім країн з економікою, що розвивається, - Шрі-Ланка, Південно-Африканська Республіка, Аргентина, Пакистан, Єгипет, Туреччина і Україна - схильні до ризику валютної кризи.

Про це йдеться в огляді аналітиків японського Nomura Holdings, передає Bloomberg.

П'ять держав з цього переліку уже переживають валютну кризу або виконують програму Міжнародного валютного фонду. В їх число не входять ПАР та Пакистан.

Найменшою мірою ризику кризи схильні ринки восьми країн, що розвиваються, - це Бразилія, Болгарія, Індонезія, Казахстан, Перу, Філіппіни, Росія і Таїланд, повідомляють аналітики банку на чолі з Робертом Суббараманом.

Реклама:

"З огляду на те, що інвестори приділяють більше уваги ризикам ринків, що розвиваються, важливо не об'єднувати всі країни emergency market в однорідну групу. Модель виявила довгий список країн, де ймовірність повномасштабної кризи дуже невелика", - йдеться в звіті.

Аналітики Nomura прийшли до таких висновків, використовуючи модель раннього виявлення валютних криз під назвою "Дамокл", яка була розроблена для 30 країн, що розвиваються.

У моделі використовуються різні показники, в тому числі валютні резерви, рівні заборгованості, процентні ставки і покриття імпорту.

Нагадаємо, Федеральна резервна система США ухвалила рішення знову підвищити ставку  по федеральних фондах, встановивши її на максимальному з 2008 року рівні - в діапазоні 1,75-2% річних.

Через посилення політики в США ринки, що розвиваються, втрачають інвесторів. У міру того, як доларова ліквідність вилучається з ринків, а прибутковості в Штатах ростуть, інвестори тікають в безризикові активи.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: