ФРС США підвищила ставку і прискорить посилення політики

Четвер, 14 червня 2018, 12:00
 

Комітет з відкритих ринків Федеральної резервної системи США ухвалив рішення знову підвищити ставку по федеральних фондах, встановивши її на максимальному з 2008 року рівні - в діапазоні 1,75-2% річних.

Про це повідомляє Bloomberg.

Новий крок щодо посилення політики ФРС став сьомим в циклі, який стартував в грудні 2015 року, і другим в цьому році.

Глава Федеральної резервної системи Джером Пауелл просигналізував про зростаючий оптимізм відносно економіки США, спробувавши при цьому переконати інвесторів, що центробанк не завадить другому за тривалістю економічному підйому агресивною жорсткістю монетарної політики.

Реклама:

Швидкість посилення політики зросте: більшість голосуючих членів FOMC - 8 з 13 - вважають за необхідне підняти ставку ще двічі до кінця року і довести загальну кількість кроків до чотирьох.

Прихильники трьох підвищень, яких була більшість в березні, тепер опинилися в меншості (7 осіб).

Прогноз ФРС по споживчій інфляції при цьому підвищений з 2,9% до 3,1%, а зростання ВВП - з 2,8% до 2,9%.

Крім ключовоЇ, кредитної ставки, американський центробанк підвищив ставки за депозитами і операціями зворотного репо - основних інструментів ФРС для управління грошовим ринком.

Ставка, яку ФРС платить за розміщувані на її рахунках резерви, з 14 липня підвищена з 1,75% до 1,95% річних.

Ставка за операціями зворотного репо зросла з 1,5% до 1,75% річних. Дисконтна ставка - для кредитів банкам первинним дилерам - підвищена з 2,25% до 2,5% річних.

Крім цього на третину - до 40 млрд доларів в місяць - збільшиться обсяг операцій по скороченню балансу: ФРС буде гасити казначейські облігації на 24 млрд доларів, а іпотечні - на 16.

Пауелл заявив, що регулятор прагне діяти "дуже-дуже обережно, щоб не занадто різко посилювати" монетарну політику.

Через посилення політики в США ринки, що розвиваються, втрачають інвесторів. У міру того, як доларова ліквідність вилучається з ринків, а прибутковості в Штатах ростуть, інвестори тікають в безризикові активи.

Нагадаємо, останній цикл підвищення процентних ставок в США тривав з червня 2003 року по червень 2006 року.

З того моменту і до 2015 року ФРС послідовно знижувала вартість грошей - спочатку акуратними кроками з 5,25% до 4,25% річних (до кінця 2007 року), потім, на фоні іпотечної кризи, - різкіше, до 3% до січня і 2% - до квітня 2008 року.

На фоні обвалу ринків восени 2008 року ФРС послідовно знизила ставку до 1,5%, до 1%, а в грудні - до історичного мінімуму в діапазоні від 0 до 0,25%.

Нагадаємо, у березні 2018 року Комітет з відкритих ринків Федеральної резервної системи США ухвалив рішення знову підвищити ставку по федеральних фондах, встановивши її в діапазоні 1,5-1,75% річних.

Читайте також: "Чорний тиждень" для фінансових ринків: тимчасовий струс чи початок нової кризи

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: