"Нафтогаз" vs "Газпром": російському монополісту обмежили кредитування

Вівторок, 7 серпня 2018, 09:00

Арешт активів російського "Газпрому" у Великій Британії у рамках суперечки з українським "Нафтогазом" обмежує російський концерн в залученні кредитів в іноземних банків.

Про це повідомляє Reuters з посиланням на три джерела, знайомі з ситуацією.

Зазначається, що програму кредитування зупинили зокрема через можливість замороження активів - відповідне рішення ухвалив у червні Комерційний суд Лондона.

За словами джерела, після арешту активів в Англії один із банків заморозив кредитну угоду до прояснення ситуації. Банк джерело не назвало.

Реклама:

Як підкреслює ще один співрозмовник агентства, рішення суду, ймовірно, налякало банкірів, які традиційно працюють з "Газпромом" на міжнародному ринку.

У березні російський концерн схвалив залучення в 2018 році двосторонніх і клубних кредитів на суму до 4 мільярдів євро.

"Якщо "Газпром" не знайде рішення для зняття арешту активів, то програму позик на зовнішньому ринку йому навряд чи вдасться виконати в повному обсязі", - заявило джерело.

"Газпром", якому належить профінансувати в поточному році рекордну інвестпрограму в 1,3 трильйона рублів, планував залучити із зовнішнього ринку 417 мільярдів рублів (близько $6,6 мільярда).

У червні заступник голови "Газпрому" Андрій Круглов говорив, що компанія планує виконати програму запозичень, яка на той момент була обрана наполовину, повністю, але допустив її скорочення на тлі зростання експортних доходів", - йдеться у статті.

"У червні перед арештом активів в Лондоні "Газпром" скасував розміщення євробондів у фунтах стерлінгів - угоді завадила складна геополітична ситуація між Москвою і Заходом і загострення відносин з Великою Британією", - повідомив агентству співрозмовник в російському банку.

Два інших джерела серед факторів, які вплинули на угоду, називають загострення судової суперечки з "Нафтогазом".

"У "Газпрома" на осінь були плани на євробонди в євро і японських єнах, вони тепер під питанням. Як варіант, "Газпром" може попросити суд врахувати депозит на суму стокгольмського рішення, і відновити програму запозичень", - вважає інший співрозмовник.

"Якщо сторони будуть підходити до процесу врегулювання формально, тобто чекати апеляції або нового арбітражу, ситуація може підвиснути - і на рік, і на два, і більше", - сказав директор групи з природних ресурсів рейтингового агентства Fitch Дмитро Маринченко.

Як повідомлялося, Стокгольмський арбітраж присудив виплату "Газпромом""Нафтогазу" штрафу в розмірі 4,7 млрд доларів.

За підсумками двох арбітражних спорів між компаніями на постачання і транзит газу "Газпром" зобов'язаний виплатити НАК 2,56 млрд доларів.

"Газпром" направив до апеляційного суду округу Свеа заяву про повне скасування  рішення.

30 травня президент Порошенко заявив, що у низці європейських країн почали стягувати активи російського "Газпрому" на користь "Нафтогазу" на виконання рішення Стокгольмського арбітражу щодо контракту на транзит газу.

Детальніше про газову суперечку читайте у матеріалі "Нафтогаз vs Газпром: хто виграв битву під Стокгольмом"

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!