Порошенко: Україна почала стягувати 2,6 мільярда доларів з "Газпрому"

Середа, 30 травня 2018, 14:30
 

У низці європейських країн почали стягувати активи російського "Газпрому" на користь "Нафтогазу" на виконання рішення Стокгольмського арбітражу щодо контракту на транзит газу.

Про це повідомляється на офіційному сайті Адміністрації президента.

Голова НАК "Нафтогаз" Андрій Коболєв наголосив, що процес примусового виконання стягнення 2,6 млрд доларів перейшов в практичну площину – сьогодні було розпочато обтяження акцій та інших активів "Газпрому" в країнах Європи.

"Знаю, що ці процеси почалися вже в Швейцарії, в Англії, в Нідерландах. Друга позиція, щоб мова йшла і про активи, включно з акціями "Північного потоку", "Північного потоку-2" і грошових коштів, які мають високу ліквідність і швидко забезпечать виконання рішень", - сказав президент Порошенко.

Реклама:

За словами Коболєва, хоча компанія "Газпром" спробує оскаржити рішення Стокгольмського арбітражу в суді Швеції, це не зупиняє вже прийняте рішення.

"Воно залишається в силі і відповідно ми будемо його виконувати", - зазначив голова НАК.

"Єдиною підставою, яку знайшов російський монополіст, щоб оскаржити – це начебто є якась лінгвістична експертиза, яку вони збираються представити як доказ. Мені здається, що тут росіяни більше грають в якусь піар-гру", - додав він.

Голова правління НАК "Нафтагаз" повідомив, що з виграних Україною 4,6 млрд доларів вже було списано заборгованість перед "Газпромом" в сумі 2 млрд доларів за газ, який постачався в 2013-2015 роках.

"Важливо відзначити, що цей газ і ця сума не включає жодного кубометру, який постачався незаконно "Газпромом" на територію Донецька та Луганська", - зауважив він.

Як повідомлялося, Стокгольмський арбітраж присудив виплату "Газпромом" "Нафтогазу" штрафу в розмірі 4,7 млрд доларів.

За підсумками двох арбітражних спорів між компаніями на постачання і транзит газу "Газпром" зобов'язаний виплатити НАК 2,56 млрд доларів.

"Газпром" направив до апеляційного суду округу Свеа заяву про повне скасування рішення.

Головний комерційний директор НАК компанії Юрій Вітренко наприкінці березня зазначав, що процес стягнення може тривати до півроку.

Він, зокрема, не виключив можливості арешту газу російської компанії в підземних сховищах Європи або акцій оператора "Північний потік" у швейцарському суді для стягнення боргу.

Детальніше про газову суперечку читайте у матеріалі "Нафтогаз vs Газпром: хто виграв битву під Стокгольмом"

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: