Компанія Ахметова позичила у німців 90 мільйонів євро для будівництва вітроелектростанції

Середа, 29 серпня 2018, 09:05
 
Лопасті для Приморської ВЕС
Прес-служба ДТЕК

"ДТЕК ВДЕ" залучила позикове фінансування в розмірі 90 мільйонів євро для будівництва першої черги Приморської вітроелектростанції потужністю 100 МВт у Запорізькій області.

Про це йдеться в офіційному прес-релізі компанії.

Кредит був наданий консорціумом німецьких банків (Bayerische Landesbank, Bremer Kreditbank Aktiengesellschaft, KfW IPEX-Bank GmbH та ін.) з покриттям ризиків експортно-кредитним агентством Euler Hermes.

Термін кредитування - 10 років після введення станції в експлуатацію.

Реклама:

Повідомляється, що це третя кредитна угода з європейськими фінансовими інститутами для будівництва вітроенергетичних проектів ДТЕК. Для реалізації проекту Ботієвської вітроелектростанції ДТЕК залучив два кредити в розмірі 245 млн євро в німецькому LandesBank Berlin (Berliner Sparkasse) в 2012-14 роках.

В рамках будівництва I черги на Приморській вітроелектростанції будуть встановлені 26 вітротурбін одиничною потужністю 3,8 МВт компанії GE.

Будівництво ВЕС буде завершено в кінці 2018 року, а вже в наступному році станцію буде підключено до об'єднаної енергосистеми України і вона почне генерувати "зелену" електроенергію.

"ДТЕК ВДЕ" - операційна компанія, що управляє активами ДТЕК в сфері поновлюваних джерел енергії. До складу "ДТЕК ВДЕ" входять діючі Ботієвська вітрова електростанція (200 МВт), Трифанівська СЕС (10 МВт), а також проекти в стадії реалізації - Приморська ВЕС (200 МВт), Орловська ВЕС (100 МВт) і Нікопольська СЕС (200 МВт).

ДТЕК - стратегічний холдинг, що розвиває бізнес в енергетичній галузі. Підприємства ДТЕК ведуть видобуток вугілля і природного газу, виробляють електроенергію на станціях теплової та відновлюваної енергетики, постачають тепло і електроенергію кінцевим споживачам і надають енергосервісні послуги.

ДТЕК створений у 2005 році для управління енергетичними активами групи "Систем Кепітал Менеджмент" Ріната Ахметова.

Раніше міжнародне рейтингове агентство Fitch повідомило, що спроможність DTEK Renewables виплачувати кредити залежатиме від "зеленого тарифу" в Україні.

"Зелені" тарифи були введені в Україні в 2009 році, їх особливістю є те, що вони в кілька разів є вищими, ніж звичайні тарифів і зафіксовані в євро.

Введення цих "зелених" тарифів пов'язували з братами Клюєвими, які першими побудували ряд великих сонячних станцій на півдні України.

Всього в Україні "зелені" електростанції (вітрові, сонячні і т.д.) виробляють до 2% електроенергії, яка споживається в країні. Однак "зелена електроенергія" коштує ринку 8% всіх коштів, або близько 10 млрд грн за найвищими в Європі тарифами.

Як повідомлялося, група народних депутатів пропонує зберегти як мінімум до 2020 року існуючі в Україні тарифи на ринку "зеленої" електроенергетики.

Згодом у Верховній Раді було зареєстровано альтернативний законопроект, яким пропонується зберегти на найближчі два роки високі "зелені тарифи" на альтернативну електроенергію, а потім ще п'ять років не вводити аукціони, спрямовані на зменшення тарифів.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: