Успіх компанії Ахметова у відновлюваній енергетиці залежить від "зелених тарифів" — Fitch

Вівторок, 10 липня 2018, 13:55
 

Введення в експлуатацію до 2020 року всіх споруджуваних об'єктів виробництва відновлюваної енергії компанії DTEK Renewables буде сприяти обслуговуванню кредитів.

Про це йдеться в офіційному прес-релізі агентства Fitch.

Fitch Ratings присвоїло DTEK Renewables, холдинговій компанії, що консолідує активи ДТЕК у відновлюваній енергетиці, довгострокові рейтинги дефолту емітента в іноземній і національній валюті "B-" з прогнозом "стабільний".

У своєму повідомленні агентство зазначає, що рейтинг підкріплений підтримуючою нормативною базою для виробництва відновлюваної енергії, високоприбутковими операціями і очікуванням того, що прогнозоване збільшення кредитного плеча буде помірним після введення всіх активів в експлуатацію.

Реклама:

Одночасно Fitch вказує, що рейтинг обмежується відсутністю юридичної "огорожі" бізнесу в більшій групі, невеликими розмірами компанії в порівнянні з іншими оціненими європейськими компаніями в цій сфері, а також валютним ризиком, "ризиком завершення", оскільки проекти знаходяться на різних етапах виконання.

Агентство пояснює, що остання обставина може призвести до більш пізнього введення в експлуатацію, що призведе до зниження тарифів на 11%, однак очікує, що компанія завершить роботу над усіма очікуваними проектами до кінця 2019 року, і тому зможе отримати поточний тариф.

У портфель DTEK Renewables B.V. входять діючі Ботієвська вітрова електростанція (200 МВт) і Тріфанівська сонячна електростанція (10 МВт).

На стадії будівництва знаходяться ще два проекти - Нікопольська СЕС (200 МВт) і перша черга Приморської ВЕС (100 МВт).

Компанія планує збільшити портфель проектів майже в п'ять разів до 2020 року - до 1 ГВт, які приблизно порівну будуть розподілені між ВЕС і СЕС.

Fitch вказує, що на кінець 2017 року позики, отримані ДТЕК ВДЕ від пов'язаних сторін - DTEK B.V. і SCM, становили 7,8 млрд грн.

Як повідомлялося, група народних депутатів пропонує зберегти як мінімум до 2020 року існуючі в Україні тарифи на ринку "зеленої" електроенергетики.

Згодом у Верховній Раді було зареєстровано альтернативний законопроект, яким пропонується зберегти на найближчі два роки високі "зелені тарифи" на альтернативну електроенергію, а потім ще п'ять років не вводити аукціони, спрямовані на зменшення тарифів.

"Зелені" тарифи були введені в Україні в 2009 році, їх особливістю є те, що вони в кілька разів є вищими, ніж звичайні тарифів і зафіксовані в євро.

Введення цих "зелених" тарифів пов'язували з братами Клюєвими, які першими побудували ряд великих сонячних станцій на півдні України.

Всього в Україні "зелені" електростанції (вітрові, сонячні і т.д.) виробляють до 2% електроенергії, яка споживається в країні. Однак "зелена електроенергія" коштує ринку 8% всіх коштів, або близько 10 млрд грн за найвищими в Європі тарифами.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: