В уряді хочуть позбавляти волі на 7 років за контрабанду

Вівторок, 3 липня 2018, 18:05

Кабінет міністрів вніс на розгляд парламенту проект закону "Про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України щодо криміналізації контрабанди товарів".

Відповідний проект документа зареєстрований в Раді під №8543.

При цьому народні депутати в ході ранкового засідання не підтримали включення законопроекту до порядку денного сесії. Така пропозиція набрала лише 135 голосів.

Проектом закону пропонується внести зміни до частини першої статті 201 Кримінального кодексу і передбачити кримінальну відповідальність за переміщення товарів через митний кордон України поза митним контролем або з приховуванням від митного контролю, вчинене у великих розмірах.

Карати за таке порушення пропонується позбавленням волі на строк від 3 до 7 років, а при повторному порушенні або посадовою особою - від 5 до 12 років з конфіскацією майна, а вчиненому організованою групою осіб - до 15 років з конфіскацією.

Разом з тим, зазначена стаття доповнюється приміткою, згідно з якою контрабанда товарів вважається вчиненою у значних розмірах, якщо їх вартість в 500 і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян, у великих розмірах - якщо їх вартість у 2000 і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян , в особливо великих розмірах - якщо їх вартість в 5000 і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян.

Як наголошується в пояснювальній записці, наразі передбачена кримінальна відповідальність тільки за контрабанду культурних цінностей, отруйних, сильнодіючих, вибухових речовин, радіоактивних матеріалів, зброї або боєприпасів, частин вогнепальної нарізної зброї, а також спеціальних технічних засобів негласного отримання інформації.

При цьому, за вчинення правопорушення з незаконного переміщення товарів через митний кордон, незалежно від їх обсягів та розміру настає тільки адміністративна відповідальність відповідно до Митного кодексу.

Разом з тим, як вказують автори законопроекту, нелегальне переміщення продукції і товарів через державний кордон має вкрай негативний економічний аспект, негативно впливає на розвиток національної економіки і створює загрозу економічній і соціальній безпеці України.

Як повідомлялося, 20 червня Кабмін підтримав план дій по посиленій боротьбі з контрабандою та дозволив поліцейським цілодобово контролювати митників.

Прем'єр також пообіцяв зруйнувати "сірі" схеми на митниці і жорстоко карати порушників.

Економічна правда