Єврокомісія попередила США про заходи у відповідь на мита

Понеділок, 2 липня 2018, 12:20

Штрафні мита США на імпорт автомобілів можуть викликати відповідні заходи по всьому світу, які торкнуться американських товарів на суму до 300 мільярдів доларів.

Про це йдеться в листі Європейської комісії американському міністерству торгівлі. Документ опинився в розпорядженні The Financial Times, повідомляє Інтерфакс.

Брюссель вперше прямо відреагував на заяви Вашингтона про можливе введення мит на автомобілі з ЄС та інших країн, відзначає видання.

Президент США Дональд Трамп в неділю заявив в інтерв'ю Fox News, що Євросоюз веде себе по відношенню до торгівлі з США "так само погано", як Китай.

Президент повністю відкинув припущення про те, що його випади на адресу європейських союзників є контрпродуктивними і що відносини з ЄС слід зміцнювати, щоб спільно вирішити питання китайської торгівлі.

"Європейський союз, можливо, так само поганий, як і Китай, тільки менше. Те, що вони з нами роблять, просто жахливо", - сказав Трамп, описуючи, як він висловився, "ситуацію з автомобілями".

На думку Єврокомісії, розслідування Вашингтона про те, чи становлять іноземні автомобілі і автокомпоненти загрозу для національної безпеки США, може стати початком повномасштабної торгової війни по всьому світу, а також негативно позначитися на зайнятості в американському автопромі, який забезпечує роботою понад 4 млн осіб.

У документі також стверджується, що подібна торгова політика США "може створити ще один прецедент недотримання міжнародного права ... і нанести подальшої шкоди репутації США".

Уже кілька автовиробників попередили про згубні наслідки потенційних американських мит на ввезені в країну автомобілі і компоненти для них.

У п'ятницю до них приєднався найбільший автомобілебудівний концерн США General Motors, який повідомив, що буде змушений підвищити ціни на свою продукцію на кілька тисяч доларів за автомобіль.

При цьому конкурентоспроможність GM може погіршитися, що призведе до втрати робочих місць в США.

Німецький концерн BMW, який в США збирає автомобілі на заводі в Південній Кароліні і експортує 70% з них, попередив, що результатом таких мит будуть зниження його інвестицій та скорочення робочих місць, в першу чергу на американських підприємствах.

Трамп 22 червня пообіцяв ввести нові мита зі ставкою 20% на імпорт всіх автомобілів з ЄС в США. Пізніше він заявив про можливість поширення мит і на інші країни і регіони.