"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Суд відмовився перекладати борги компанії Ахметова на киян

Четвер, 19 липня 2018, 12:22

Господарський суд Києва не задовольнив заяву компанії "Київенерго" про заміну боржника у справі про заборгованість перед НАК "Нафтогаз України" на комунальне підприємство "Київтеплоенерго".

Відповідне рішення суд ухвалив 19 липня, передає кореспондент УНІАН.

"Суд постановив заяву "Київенерго" про заміну боржника у справі... і визнання правонаступником "Київтеплоенерго" залишити без задоволення... На думку суду, частина 3 статті 22 закону "Про теплопостачання" у частині правовідносин, в яких кінцевим власником попереднього і нового користувача теплових мереж є різні особи, суперечить статтям 13, 41, 61 Конституції України", - йдеться у рішенні суду.

"Відповідно, суд не застосовує статтю 22 закону "Про теплопостачання" до цих правовідносин... Отже, ні "Київтеплоенерго", ні територіальна громада Києва не повинні відповідати за борги "Київенерго" перед "Нафтогазом", - наголошується в рішенні.

Дане рішення може бути оскаржене в апеляційному суді.

Реклама:

У свою чергу, юрист "Київтеплоенерго" Ніна Саломенко зазначила, що дане рішення стосується виконавчого провадження про частину заборгованості "Київенерго" перед "Нафтогазом", в якому "Київенерго" хотіло замінити боржника на "Київтеплоенерго".

Водночас дане рішення є важливим для поточних судових розглядів між містом і "Нафтогазом".

"Паралельно у провадженні перебувають позови міста до "Нафтагазу" про визнання договорів на поставку газу укладеними. У свою чергу "Нафтогаз" подав зустрічний позов, в якому він вимагає від "Київтеплоенерго" визнати наступником всіх боргів "Київенерго", - сказала вона.

Як повідомлялося, "Нафтогаз" відмовився  підписувати договори на поставку газу з "Київтеплоенерго" через невирішене питання боргових зобов'язань "Київенерго" на суму майже 5 млрд гривень.

У прес-службі НАК "Нафтогаз України" пояснили, що відповідно до закону "Про теплопостачання", договір на поставку газу може бути укладений з правонаступником реорганізованої теплопостачальної та/або теплогенеруючої організації виключно за умови погодження порядку погашення заборгованості за попередній період.

У Київраді заявили, що питання постачання газу для Києва та вирішення проблеми заборгованості компанії "Київенерго" мають вирішуватися окремо.

6 червня депутати Київради проголосували за звернення до НАК "Нафтогаз України" з вимогою негайно підписати договір на постачання газу з КП "Київтеплоенерго" для відновлення гарячого водопостачання киянам і пригрозили радикальними діями.

Голова НАК "Нафтогаз" Андрій Коболєв запропонував меру Києва Віталію Кличку взяти участь у теледебатах, щоб довести свою правоту у питанні передачі Києву боргів "Київенерго" за газ.

Договір міста з "Київенерго" щодо використання цілісного енергетичного комплексу столиці закінчився у 2017 році.

Рекомендуємо почитати: Чому у киян немає гарячої води

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: