Енергоспівтовариство розкритикувало методику впровадження RAB-тарифів

Четвер, 7 червня 2018, 11:43
 

Секретаріат Енергетичного Співтовариства опублікував звіт, в якому рекомендував Нацкомісії з енергетики та комунальних тарифів внести зміни до методики розрахунку RAB-тарифів.

Про це йдеться на сайті Секретаріату ЕнС.

У повідомленні ЕнС зазначається, що Секретаріат розглянув запропоновану НКРЕ методологію та у співпраці з українським регулятором розробив ряд рекомендацій щодо погодження методики розрахунку RAB-тарифів з нормами ЕнС.

"Одним з ключових принципів для кожної тарифної методології є забезпечення того, щоб тарифи були недискримінаційними, справедливо враховували інтереси інвесторів і користувачів і відображали економічно обґрунтовані витрати", - йдеться у повідомленні.

Реклама:

Секретаріат наголошує, що нинішня методологія розрахунку RAB-тарифів в Україні не повністю відповідає цим принципам.

"Тим більше, що вона допускає можливість непередбаченого прибутку для операторів", - повідомляється на сайті Секретаріату ЕнС.

"Секретаріат розглянув методику розрахунку RAB-тарифів та підтримує Нацкомісію, що здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, щодо необхідності впровадження стимулюючих тарифів", - йдеться на сайті НКРЕ.

У прес-службі українського регулятора також наголосили, що зазначені у документі рекомендації будуть враховані в процесі удосконалення складових методики.

Раніше в "Урядовому кур’єрі" була опублікована постанова, якою затверджується нова методика, що дозволить запровадити стимулюючі тарифи для обленерго.

Постановою закладається в так зване RAB-регулювання дохідність для обленерго на рівні 12,5% річних на нову базу (йдеться про інвестиції в нові активи) і так само 12,5% річних дохідності на стару базу (наявні активи компаній).

Нагадаємо, НКРЕКП підготувала нормативну базу для переведення енергокомпаній на RAB-регулювання у липні 2017 року.

Після оприлюднення документу у експертному середовищі почалася дискусія щодо доцільності впровадження стимулюючого тарифоутворення.

Прем’єр-міністр Гройсман заявив, що загалом підтримує впровадження RAB-регулювання з метою енергомодернізації обленерго, але не у такому вигляді як це пропонує Національна комісія з регулювання енергетики та комунальних послуг.

Тим не менш, постанова була опублікована у тій редакції, яку і запропонувала НКРЕ. Втім, стимулююче тарифоутворення на електроенергію досі так і не запрацювало.

Читайте також: RAB-тариф близько. Що це таке і чому це вплине на життя мільйонів українців

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: