Ціни на пальне в РФ зростуть в 1,5 рази

Вівторок, 5 червня 2018, 15:35

"Роснефть" передбачила зростання цін на пальне в 1,5 рази через скасування мит.

Про це повідомляє РБК.

На думку менеджменту "Роснефти", передбачене податковим маневром "скасування до 2024 року експортного мита (цей захід обговорюється в профільних відомствах в рамках завершення податкового маневру - ЕП) означатиме неминуче вирівнювання внутрішніх і світових цін на пальне і їх реальне підвищення як мінімум в 1,5 рази".

Саме ці грошові збори, як підкреслили в компанії, є інструментом захисту внутрішнього ринку.

При цьому, як відзначають в "Роснефти", вже зараз економіка нафтопереробки "відчуває додатковий тиск в результаті надмірного податкового обтяження". Це тягне за собою істотні втрати для нафтопереробних заводів.

"Втрати нафтопереробників досягають 3 тис руб. на тонну дизельного пального і 7 тис руб. на тонну бензину АІ-92", - уточнили в прес-службі.

Податковий маневр, який передбачає обнулення експортних мит на нафту з одночасним зростанням податку на видобуток корисних копалин (ПВКК), вступив в силу в січні 2015 року. Він повинен був завершитися в 2017 році. Мита на нафту, згідно з реформою, повинні були опуститися до 30%.

Однак в 2016 році стало відомо про те, що Мінфін хоче повністю обнулити мита і підвищити пропорційно ПВКК, щоб об'єктом оподаткування стала вся добута в РФ нафта.

Сьогодні параметри податкового маневру все ще обговорюються. Однак тепер у Міненерго, Мінфіну і Мінекономрозвитку з'явилася узгоджена позиція, яка полягає в поетапному завершенні податкового маневру в 2019-2024 роках.

Зараз експортне мито на нафту становить 30%, щорічно воно буде знижуватися на 5 п. п.

Таке завершення податкового маневру призведе до зростання навантаження саме на нафтопереробку. Частково перекласти її через акцизи на пальне на споживачів нафтові компанії пропонували ще в 2016 році.

Раніше повідомлялось, що у Росії різко підскочили ціни на бензин.