"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Норвегія готується до першого за 7 років підвищення ставки

Четвер, 21 червня 2018, 19:55
 

Банк Норвегії вірний своїм планам підвищити процентні ставки восени у міру того, як найбагатша країна Скандинавії приходить до тями після нафтового шоку.

Про це пише Bloomberg.

У той час, як економіка Норвегії переходить від відновлення до цього зростання, регулятор в Осло все менше фокусується на кроні і готується до посилення монетарної політики, випередивши колег у Франкфурті і Стокгольмі.

Зниження рівня безробіття, зростання цін на нафту і оптимізм компаній підтримують майбутнє посилення політики.

Реклама:

Воно зіграє на руку голові Ейстейну Олсену, який неохоче знижував ставки через побоювання з приводу збільшення боргу домогосподарств після багатьох років різкого зростання цін на житло.

Центробанк підтвердить плани посилення у вересні.

Всі 18 економістів, опитаних Блумберг, очікують, що банк збереже ключову ставку на рекордно низькому рівні 0,5 відсотка, де вона знаходиться з березня 2016 року.

Нагадаємо, Федеральна резервна система США ухвалила рішення знову підвищити ставкупо федеральних фондах, встановивши її на максимальному з 2008 року рівні - в діапазоні 1,75-2% річних.

Через посилення політики в США ринки, що розвиваються, втрачають інвесторів. У міру того, як доларова ліквідність вилучається з ринків, а прибутковості в Штатах ростуть, інвестори тікають в безризикові активи.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: