Гірше, ніж у 2008: Країнам, що розвиваються, загрожує криза — Bloomberg

Четвер, 17 травня 2018, 20:20
 

Стан ринків, що розвиваються гірший, ніж під час глобальної фінансової кризи 2008 року.

Про це заявила Гарвардський економіст Кармен Рейнхарт, передає Bloomberg.

Її оцінка прозвучала в ситуації, коли інвестори почали більш обережно ставитися до цього класу активів в цілому і неприкрито песимістично до таких ринків, як Аргентина, Індонезія і Туреччина.

Однак учасники торгів розходяться в думці про те, чи є недавня турбулентність тимчасовим явищем або сигналізує про більш масштабний феномен.

Реклама:

Стійкі показники рахунку поточних операцій були однією з головних ліній захисту для ринків, що розвиваються. Якщо у 2008 році у групи був значний профіцит поточного рахунку, то зараз фіксується невеликий дефіцит - багато в чому через істотне зниження позитивного сальдо КНР.

Однак картина неоднорідна. Деякі країни, такі як Таїланд, відрізняються сильними балансами.

Світова економіка демонструє найширший підйом з 2011 року, і Міжнародний валютний фонд очікує подальшого прискорення зростання в країнах, що розвиваються, до його вирівнювання протягом наступних кількох років.

Це забезпечує ринкам, що розвиваються, захист від негативних факторів, таких як зростаючі процентні ставки, навіть якщо темпи економічного зростання не настільки високі, як були напередодні глобальної фінансової кризи.

Уряди країн, що розвиваються, інтенсивно залучали запозичення протягом останнього десятиліття на тлі наднизьких процентних ставок.

Компанії теж поспішали займати: обсяг доларового фінансування, залученого небанківським сектором emergency markets, досяг 3,7 трильйона доларів станом на кінець минулого року проти 1,5 трильйона доларів десятиліттям раніше, свідчать дані Банку міжнародних розрахунків.

Індекс JPMorgan Emerging Market Volatility, що відображає коливання валют, залишається істотно нижчим рівнів 2008 року, незважаючи на турбулентність на окремих ринках, таких як Аргентина і Туреччина.

Китайський юань демонстрував примітну стабільність останні кілька місяців.

Прибутковість доларових облігацій країн, що розвиваються, тримається нижче історичного середнього рівня, що вказує на те, що ступінь напруженості на ринку поки невисока.

Показник найменшої прибутковості зараз становить близько 5,6 відсотка проти 4,5 відсотка на початку року. Він злетів в 2008 році з 6,6 відсотка в січні до піку в 14,3 відсотка в жовтні на фоні втечі інвесторів.

Відзначається, що між країнами, що розвиваються, багато відмінностей, і це особливо вірно, коли мова заходить про валютні резерви.

Якщо у Китаю вони значні, то в таких країнах, як Аргентина і Індонезія, запаси скоротилися на тлі інтервенцій центробанків, зроблених для захисту національних валют.

Раніше ми писали, чому успіхи ФРС з жорсткістю монетарної політики "накликають біду" на ринки, що розвиваються.

Читайте також: "Чорний тиждень" для фінансових ринків: тимчасовий струс чи початок нової кризи

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: