"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Міненерговугілля пропонує не підвищувати ціну на газ для населення

Четвер, 10 травня 2018, 14:25
 

Міністерство енергетики та вугільної промисловості запропонує уряду зберегти ціну на газ для населення на поточному рівні.

Про це повідомив глава Міненерговугілля Ігор Насалик, передає "Інтерфакс-Україна".

"Ми продовжили дію 187-ї постанови до 1 червня, до 1 червня ціна не може змінитися. Якщо з 1 червня не з'явиться ніяка постанова, то ціна PSO (спеціальні зобов'язання, Public service obligation - ЕП) буде така ж, як і комерційна. Незалежно від НАК "Нафтогаз", - сказав він.

"Міністерство енергетики подасть на розгляд Кабміну постанову, в якій пропонується незмінна ціна на газ для населення", - додав Насалик.

Реклама:

Раніше повідомлялося, що координаційна рада з питань проведення реформ в паливно-енергетичному комплексі в найближчі кілька тижнів розгляне питання тарифоутворення на газ.

У березні 2018 року Кабінет міністрів продовжив спецзобов'язання "Нафтогазу" на продаж газу населенню, а також залишив незмінним тариф до червня 2018 року.

Ціна на газ для населення становить 4942 грн за тисячу кубометрів, а з урахуванням податку на додану вартість і зборів, що включають транспортування, - 6958 грн за тисячу кубометрів.

Підвищення цін на газ вимагає постанова Кабінету міністрів № 187 від 22 березня 2017 року, розроблена Міністерством економічного розвитку і торгівлі.

Так, відповідно до документу, вона розраховується на базі імпортного паритету (середня ціна імпортного газу за певний період — ЕП).

Уряд повинен був опублікувати цей показник ще 1 липня 2017 року. Замість цього 26 вересня 2017 року Кабмін протокольним рішенням відклав дату публікації на невизначений термін.

Відстрочити оприлюднення ціни вирішили до узгодження механізму її визначення з МВФ та Європейським енергетичним співтовариством. До публікації рішення ціна залишиться на поточному рівні — 4,942 тис грн за тисячу кубометрів без ПДВ.

За методикою, яка діє в даний момент, якщо за підсумками року є відхилення "плюс/мінус" 10%, ціна на наступний опалювальний сезон повинна переглядатися.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: