У Раді з'явився альтернативний законопроект про валюту

Середа, 4 квітня 2018, 13:00
 

13 депутатів внесли 3 квітня в Верховну Раду альтернативний президентському законопроект "Про валюту".

Про це повідомляє FinClub.

Законопроект зареєстрований під №8152-1, тоді як законопроект президента Петра Порошенка має №8152.

Авторами документа є Тетяна Острікова, Іван Мірошниченко, Андрій Журжій, Сергій Кіраль, Олег Лаврик, Олександр Опанасенко, Роман Семенуха, Ярослав Маркевич, Олена Сотник, (всі - "Самопоміч"), Віктор Галасюк, Сергій Рибалка ( "Радикальна партія Олега Ляшка" ), Леонід Ємець ("Народний фронт"), Вікторія Пташник (позафракційна).

Реклама:

Більшість статей в альтернативному законопроекті дублюють президентський законопроект "Про валюту". У новому документі більш детально виписаний термін можливих валютних обмежень, які може вводити Нацбанк при виникненні нестабільної фінансової ситуації.

Якщо законопроект №8152 пропонує дати право НБУ вводити обмеження строком на 6 місяців з можливістю продовження, то по законопроекту №8152-1 Нацбанк зможе їх ввести на строк не більше 6 місяців і не частіше одного разу протягом календарного року.

Крім того, НБУ при введенні обмежень повинен буде вказати підстави застосування заходів, термін їх дії, перелік осіб на яких вони поширюються і прогнозні дані про вплив. Після закінчення терміну обмежень, їх результат повинен буде оцінити Рада НБУ.

Також депутати пропонують прописати в законі обмежувальні заходи щодо введення вимоги обов'язкового продажу експортерами валютної виручки. Передбачається, що НБУ зможе вводити таке обмеження, але тільки на суму до 50% від суми надходжень і більше 50 тис. євро.

Депутатський законопроект розширює розділ про забезпечення виконання валютного законодавства. Законопроект №8152 передбачає, що НБУ може застосовувати заходи до порушників відповідно до законів "Про банки і банківську діяльність" та "Про фінансові послуги та держрегулювання ринків фінпослуг". Законопроект №8152-1 прописує перелік цих заходів впливу до порушників валютного законодавства.

Комітет Верховної Ради з питань фінансової політики та банківської діяльності планував розглянути президентський законопроект №8152 4 квітня, як невідкладний, але скасував засідання через реєстрацію альтернативного законопроекту.

Як повідомлялося, 19 березня законопроект "Про валюту" був внесений до Верховної Радиі визначений президентом Петром Порошенком як невідкладний.

Що зміниться з прийняттям цього закону, читайте у статті на Економічній правді.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: