Газова ситуація в Україні стабілізувалася - Порошенко

Субота, 3 березня 2018, 10:55

Критична ситуація, яка виникла з постачанням газу через відмову російського "Газпрому" постачати газ Україні, стабілізувалася.

Про це президент Петро Порошенко заявив в ефірі 112. 

"Можемо сказати, що критична ситуація вже позаду. На сьогоднішній ранок ми маємо постачання газу з ЄС – Польщі, Словаччинии, Угорщини. Весь дефіцит станом на 10.20 повністю покритий", - заявив президент.

За словами президент, 2 березня Україна скоротила споживання газу на 25 мільйонів кубометрів.

Реклама:

"Ми маємо стабілізовану ситуацію газопостачання. Маємо достатньо газу в сховищах. Часи газового шатнажу РФ вже в минулому", - заявив Порошенко.

Він також зазначив, що Україна в повному обсязі забеспечила транзит газу до країн ЄС.

"Дуже сподівалися росіяни, що Україна почне відбір газу з транзиту – не дочекаються. Україна надійний транзитер", - сказав президент.

"Навіщо будувати Турецький потік, Північний потік - 2, якщо в будь-який час без будь-якого попередження можна перекривати постачання газу всьому Європейському союзу з метою забезпечення політичного тиску?", - додав він.

Нагадаємо, "Газпром" після рішення Cтокгольмського арбітражу не в свою користь заявивпро ініціювання розірвання контрактів на поставку і транзит газу з НАК "Нафтогаз України".

Нафтогаз України і польська нафтогазова компанія PGNiG підписали контракт про термінове постачання газу.

Постачання почалися 2 березня о 6 ранку через вузол Германовіце, який з'єднує польську і українську газотранспортні системи.

Головний комерційний директор НАК Юрій Вітренко заявив, що Україна з 3 березня 2018 року збільшить імпорт природного газу з боку Європи до 25 мільйонів кубометрів на добу, що дозволить повністю закрити потребу країни.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: