"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Контракт на транзит газу поки залишається у "Нафтогазу"

Четвер, 1 березня 2018, 13:10
 

НАК "Нафтогаз України" поки залишається оператором газотранспортної системи по транзитному контракту з "Газпромом".

Про це повідомив головний комерційний директор НАК Юрій Вітренко.

За його словами, перевести обов'язки оператора ГТС на іншого оператора можна буде при зміні контракту.

Вітренко також висловив надію, що транзитна ставка в подальшому буде змінена. Цей процес знаходиться в компетенції регулятора - НКРЕКП.

Реклама:

Як відомо, Кабінет міністрів офіційно розпочав процедуру відбору міжнародних партнерів для спільного управління українською газотранспортною системою.

Для продовження транзиту газу на умовах стандартного довгострокового контракту Україна має підписати контракт з російським "Газпромом" і знайти партнера, який буде в цьому зацікавлений.

Нагадаємо, в середу, 28 лютого, стало відомо, що Стокгольмський арбітраж задовольнив вимоги Нафтогазу щодо компенсації за недопоставлені Газпромом обсяги газу для транзиту. 

За рішенням Стокгольмського арбітражу, Нафтогаз домігся компенсації у сумі 4,63 млрд доларів за недопоставку Газпромом погоджених обсягів газу для транзиту. За результатами двох арбітражних проваджень у Стокгольмі Газпром має сплатити 2,56 млрд доларів на користь Нафтогазу.

Більш детально про те, чим закінчився спор між двома енергетичними гігантами з урахуванням останнього і попередніх рішень, хто кому і скільки винен, читайте в матеріалі: Нафтогаз vs Газпром: хто виграв битву під Стокгольмом.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: