Регулятор сумнівається в готовності обленерго до переходу на RAB-тарифи

П'ятниця, 9 лютого 2018, 15:05

Глава Національної комісії, що здійснює регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг Дмитро Вовк сумнівається в готовності будь-якого обленерго до переходу на стимулююче регулювання з 1 квітня 2018 року.

Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"З урахуванням строків відкритих обговорень, думаю, ніхто (жодне обленерго не буде переведено на RAB-регулювання з 1 квітня, - ред.). Обговорення повинні пройти на рівні регіону, їх результати повинні бути опрацьовані комісією, схвалені для обговорення на рівні комісії", - сказав глава регулятора.

Вовк нагадав, що алгоритм підготовки до переходу на RAB-регулювання такий: обленерго публікує обґрунтування необхідності встановлення нових тарифів, дані за інвестпрограмою; протягом 14-20 днів компанія приймає зауваження і пропозиції від громадськості.

Потім обленерго проводить відкрите обговорення (слухання) із залученням місцевих органів влади; документи подаються в НКРЕКП і розглядаються протягом 10 днів.

Надалі проект рішення схвалюється комісією, оприлюднюється на сайті регулятора, проводиться відкрите обговорення на рівні НКРЕКП і приймається остаточне рішення (від моменту оприлюднення проекту рішення на сайті НКРЕКП до фінального рішення комісії - не менше 20 днів).

Раніше про перехід на RAB-регулювання заявили "Чернігівобленерго", "Львівобленерго", "Вінницяобленерго", "Прикарпаттяобленерго" і "Сумиобленерго". Також про відповідні плани заявляв керівник "Хмельницькобленерго" (контрольний пакет акцій належить державі).

Нагадаємо, в "Урядовому кур’єрі" була опублікована постанова, якою затверджується нова методика, що дозволить запровадити стимулюючі тарифи для обленерго.

Постанова набула чинності з 10 січня.

Постановою закладається в так зване RAB-регулювання дохідність для обленерго на рівні 12,5% річних на нову базу (йдеться про інвестиції в нові активи) і так само 12,5% річних дохідності на стару базу (наявні активи компаній).

Нагадаємо, НКРЕКП підготувала нормативну базу для переведення енергокомпаній на RAB-регулювання у липні 2017 року.

Після оприлюднення документу у експертному середовищі почалася дискусія щодо доцільності впровадження стимулюючого тарифоутворення.

Прем’єр-міністр Гройсман заявив, що загалом підтримує впровадження RAB-регулювання з метою енергомодернізації обленерго, але не у такому вигляді як це пропонує Національна комісія з регулювання енергетики та комунальних послуг.

Тим не менш, постанова була опублікована у тій редакції, яку і запропонувала НКРЕ.

Читайте також: RAB-тариф близько. Що це таке і чому це вплине на життя мільйонів українців