Нацбанку натякнули на недостатню боротьбу з інфляцією

Четвер, 2 листопада 2017, 13:10
Рада НБУ і екс-голова НБУ Валерія Гонтарева
Рада НБУ і екс-голова НБУ Валерія Гонтарева

Рада Національного банку відзначила недостатнє використання правлінням НБУ монетарних інструментів для досягнення поставлених інфляційних цілей.

Про це йдеться в повідомленні Ради НБУ.

"Ліквідність банківської системи продовжує перебувати на безпрецедентно високому рівні", - йдеться в повідомленні.

"При цьому банки вкладають кошти в депозитні сертифікати Національного банку та державні цінні папери. Загальний обсяг ОВДП в обігу наближається до розміру депозитного портфеля банків", - заявили в Раді НБУ.

Реклама:

При цьому наголошується, що Кабмін накопичив історично найвищі залишки коштів на казначейському рахунку в НБУ, а кошти місцевих бюджетів продовжують розміщуватися на депозитах банків.

"Такі обсяги ліквідності свідчать про формування "монетарного навісу", який сконцентрований в банківській системі і державному секторі", - йдеться в повідомленні.

"З огляду на поточний стан грошово-кредитного ринку, витрачання коштів урядом протягом короткого періоду часу, як це традиційно відбувалося в кінці року, може мати більш істотні ризики стабільності грошової одиниці України, ніж в попередні роки", - вважають в Раді.

Рада НБУ наголошує на необхідності проведення моніторингу стану грошово-кредитного та валютного ринку, ліквідності банківської системи і її основних факторів впливу, а також необхідності посилення координації грошово-кредитної та бюджетної політики з метою недопущення різкого збільшення пропозиції грошей і посилення інфляційних ризиків.

Як повідомлялося, з 27 жовтня НБУ підвищив облікову ставку з 12,5% до 13,5%.

Це стало необхідним заходом у відповідь на прискорення інфляції у вересні до 16,4% у річному вимірі.

Нацбанк пояснив зростання інфляції прискоренням зростання цін на сирі продовольчі товари, підвищенням виробничих витрат, а також певним пожвавленням споживчого попиту.

Рекомендуємо почитати: Недосяжні цілі: НБУ зняв рожеві окуляри і підвищив облікову ставку

Читайте також: Дороге задоволення: чи перейде банківська система від очищення до розвитку

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: