Переходу на RAB-тарифи для обленерго найближчим часом не буде - НКРЕКП

П'ятниця, 29 вересня 2017, 12:50
Голова НКРЕ Дмитро Вовк
Голова НКРЕ Дмитро Вовк

Імовірність переведення обленерго на стимулююче регулювання до втрати Національною комісією, що здійснює держрегулювання в сфері енергетики кворуму, є надзвичайно низькою.

Про це голова НКРЕКП Дмитро Вовк заявив в ході "круглого столу", передає "Інтерфакс-Україна".

"З огляду на те, що "Урядовий кур'єр" не опублікував важливі елементи стимулюючого тарифоутворення з усіх галузей, не тільки по обленерго, я вважаю, ймовірність такого рішення (переведення на RAB-регулювання - ред) надзвичайно низькою", - сказав Вовк.

Глава комісії додав, що стримуючими факторами переведення на RAB також є негативні публічні політичні оцінки з боку уряду, непроведення ліцензіатами потрібних відкритих слухань.

Реклама:

Крім того, голова регулятора повідомив, що перехід на плату за розподіл газу за принципом замовленої потужності найближчим часом малоймовірний.

"Без проведення відкритих слухань на місцях, затвердження тарифів за принципом потужності відкладено. Це, на мою думку, дуже погано для розвитку ринку, ефективного функціонування газорозподільних систем", - сказав Вовк.

Голова НКРЕКП підкреслив, що провести відкрите обговорення підготовленої нормативної бази в цій сфері завадило фізичне втручання, на яке не захотіли реагувати правоохоронні органи.

"Ми зіткнулися з просто фізичним втручанням до роботи комісії. Коли деякі, яких в фольклорі називають на прізвище пана Тітушка, зайшли в комісію, і ніхто з правоохоронців не допомагав комісії забезпечити операційну незалежність", - сказав Вовк.

Разом з тим, голова НКРЕКП повідомив, що найближчим часом комісія докладе зусилля для прийняття регуляторних актiв, необхiдних для запуску нової моделі ринку електроенергії.

"Наш великий пріоритет - запустити всі регуляторні акти щодо ринку електроенергії. Навіть сьогодні на засіданні комісії схвалили проекти ліцензійних умов, необхідні для нової моделі ринку: трейдингу, оператора ринку, операторів розподільчих систем", - додав Вовк.

Раніше повідомлялось, що Уряд підтримує впровадження RAB-регулювання з метою енергомодернізації обленерго, але не у такому вигляді як це пропонує Національна космісія з регулювання енергетики та комунальних послуг.

Як зазначалося, НКРЕКП підготувала нормативну базу для переведення енергокомпаній на RAB-регулювання.

Голова комісії Дмитро Вовк заявив, що перехід на стимулююче регулювання дозволить енергокомпаніям залучати інвестиції, підвищити енергоефективність, надійність та якість послуг, а в довгостроковій перспективі і знизити тарифи.

Виходячи з документу, комісія збирається закласти в так зване RAB-регулювання дохідність для обленерго на рівні 12,5% річних на нову базу (йдеться про інвестиції в нові активи) та так само 12,5 річних дохідності на стару базу (наявні активи компаній).

На думку експерта з енергетики Андрія Геруса, це дасть можливість власникам обленерго отримувати близько 30 млрд грн щорічно, оскільки "такий RAB-тариф збільшить тариф обленерго у 3 рази".

Також він наголошує, що "cтара база" активів обленерго була оцінена за новою методикою і через це їх вартість зросла удвічі.

Крім цього, він вважає, що ставка 12,5% на нову базу не буде спонукати обленерго  інвестувати в розвиток мереж (наразі банки пропонують близько 15% річних для вкладів - ЕП).

Стимулююче тарифоутворення або RAB-регулювання – система довгострокового тарифоутворення, основною метою якої є залучення інвестицій у розвиток та модернізацію електричних мереж. Ця система широко застосовується в Європі.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!